I called him Morgan - en blå jazz

1:33 min

Snö över Manhattan, svartvita bilder, jazz, kärlek och ett tragiskt slut på kärleken. Kasper Collin ger Lee Morgans historia (Premiär 31 mars)
Betyg: 4

Titel: I called him Morgan
Regissör: Kasper Collin
Manus: Kasper Collin
Medverkande: Lee Morgan, Helen Morgan, Wayne Shorter
Genre: Dokumentär
Betyg: 4

I called him Morgan är en dokumentär om jazztrumpetaren Lee Morgan, ett ung stjärna som gör sin första skiva på Blue Note 1956. Han spelar med de bästa på New Yorks jazzscener i slutet av 50-talet och början av 60-talet, sen kommer de tunga drogerna.

Hans räddning blir Helen, en 13 år äldre kvinna, som tar hand om honom, får honom på fötter och upp på scen. Så en dag i början av 70-talet, drar hon upp en pistol och skjuter honom på en jazzklubb. Vi får det här återberättat genom vackra svartvita bilder från då, i möten med vänner och musikanter som spelade med honom, vi får höra Helen som både räddat hans liv och sen avslutar det... hon har berättat om natten för en radiojournalist som har det på ett gammalt kassettband.

Kasper Collin har gjort dokumentären och han har hittat så många människor som kan berätta och så fina bilder. Mitt betyg blir en fyra till denna tragiska men också stundtals fina kärlekshistoria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista