Tilda Swinton och  Ahn Seo Hyun i filmen "Okja". Foto: Netflix.
Tilda Swinton och Ahn Seo Hyun i filmen "Okja". Foto: Netflix.
Netflix-premiär:

"Netflixierad" familjefilm om matindustrin

Okja
1:53 min

12-åriga Mija  har en stor gris, Okja, som bäste vän. Ett stort matföretag vill göra bacon av vännen. Fantasy & familjedrama (Premiär 28 juni)
Betyg: 3

Titel: "Okja"
Regissör: Bong Joon Ho
Skådespelare: Tilda Swinton, Giancarlo Esposito, Jake Gyllenhaal,  Ahn Seo Hyun m fl
Manus: Bong Joon Ho
Genre: Familjeäventyr
Betyg: 3

I år visades två Netflix-producerade filmer i den finaste tävlingsklassen på Cannes filmfestival. Juryns ordförande Pedro Almodovar tyckte inte att filmerna skulle komma ifråga för Guldpalmen, eftersom de inte går upp på bio i stora delar av världen.

Nu är det i alla fall premiär för den första av de två filmerna, "Okja", för de som betalar för strömningstjänsten Netflix.

Okja är gjord av den sydkoreanske regissören Bong Joon Ho och handlar om en 12-årig flicka som har en stor gris som bästa vän. Hon bor på landet och hennes farfar har tagit hand om den. Och det är en fin historia, men ägare till den här jättegrisen som är ganska söt, är en matindustri som genmanipulerat fram djur som ska ge mycket bacon till lågt pris. Och de vill nu ha tillbaka Okja, som grisen heter, för att visa upp honom i New York och sen börja producera bacon i massor.

Regissören berättade på presskonferensen i Cannes att han är förtjust i den japanske animeregissören Hayao Miyazaki och lånat stämningar från honom. Och visst finns det en nypa Miyazaki här, men det märks tycker jag att det är en Netflixfilm. Det är lagom spännande och äventyrligt, känns som om man ska kunna sätta filmen på paus och hämta lite mer att äta och dricka och sen se vidare. Inte alls lika oförutsägbart som Bong Joon Hos förra film Snowpiercer, ett tips för den som vill leta efter en annorluda framtidsthriller, Snowpiercer.

Men i genren underhållande och lite kusligt, så är det här en bra familjefilm att se med lite större barn. Mitt betyg till Ojka blir en trea. Och här får vi se Jake Gyllenhaal i en annorlunda, galen roll och Tilda Swinton som storföretagsledaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".