Ronnie Peterson i filmen Superswede: En film om Ronnie Peterson. Foto: NonStop Entertainment.
1 av 2
Ronnie Peterson i filmen Superswede: En film om Ronnie Peterson. Foto: NonStop Entertainment.
Superswede: En film om Ronnie Peterson. Foto: NonStop Entertainment.
2 av 2
Superswede: En film om Ronnie Peterson. Foto: NonStop Entertainment.

Superswede: En film om Ronnie Peterson - Idolporträtt

Superswede: En film om Ronnie Peterson
1:50 min

Filmen är snarare ett idolporträtt än en fördjupad dokumentär. Fin att se för nostalgikerna med alla gamla stjärnorna. (Premiär 16 augusti).
Betyg: 3

Titel: Superswede
Regissör: Henrik Jansson-Schweizer            
Manus: Morgan Jensen 
Medverkande: Nina Kennedy, Emerson Fittipaldi, Jackie Stewart m fl
Betyg:  3

 

Superswede: En film om Ronnie Peterson, en av 70-talets stora svenska idrottsmän - då när många hade bilden av honom och hans Lotus på väggen och vi hoppades att hans skulle bli världsmästare i Formel 1. Han omkom i det TV-sända loppet på Monza-banan 1978 och sörjdes av många.

Regissören Henrik Jansson-Schweizer har samlat de stora namnen från då, det var en livsfarlig sport under några år och fler än Ronnie omkom, men de stora namnen som överlevde berättar om vännen och tävlingsföraren Ronnie Peterson - the Superswede.
Vi får också träffa Ronnies dotter Nina Kennedy i filmen, men hon var bara tre år när han tragiskt kraschade på banan. Så hon kan inte berätta så mycket, men hon har bidragit med material till filmen. För en nostalgiker är det här intressant och sevärt, men för den som vill få reda på mer om vad som hände då, är det här inte rätt film. Visst, en del snarare antyds, men det finns många frågetecken kvar när man sett filmen Superswede. Det gränsar närmast till ett idolporträtt. Så betyget blir en svag trea.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".