Om själ och kropp - de drömmer samma dröm

1:33 min

De drömmer samma dröm de två, och möts på slakteriet. En trevande, udda, ungersk kärlekshistoria mellan två inåtvända. (Premiär 22 september).
Betyg: 4

Titel: Om själ och kropp (Teströl és lélekröl )
Regissör: Ildikó Enyedi 
Manus: Ildikó Enyedi 
Skådespelare: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider
Genre: Drama
Betyg:

Om själ och kropp är en ungersk film om kärlek och drömmer. Endre är ekominansvarig på ett slakteri i Budapest, Mária är nyanställd som kvalitetskontrollant. Av en slump upptäcker de att de drömmer exakt samma dröm kväll efter kväll. De är hjortar i drömmen, en vacker dröm där de hjälps åt att hitta löv under den nyfallna snön och rör sig runt en liten damm.

Båda två är inåtvända och håller sig mest för sig själva, så steget att börja prata med varann är stort och krävande. Om själ och kropp vann Guldbjörnen vid Berlins filmfestival och är en annorlunda kärlekshistoria, med ett par otäcka scener som är svåra att värja sig emot.
Så även om filmen skull kunna beskrivas som en historia där en äldre man möter en ung vacker kvinna, så berättas den på ett helt eget sätt och med scener som stannar kvar.

Mitt betyg till Om själ och kropp blir en fyra, det är en udda film med stora kontraster mellan det blodiga slakteriet och Márias vita avskalade lägenhet, mellan hjortarna och tjurarna som tas till slakt. Att det blir en fyra beror också mycket på att det är en film som väcker tankar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista