Jennifer Lawrence och Javier Bardem i Mother innan infernot brakar loss. Foto: UIP.
Jennifer Lawrence och Javier Bardem i Mother innan infernot brakar loss. Foto: UIP.

Mother - en regissörs haveri

Mother
1:56 min

Efter en rad bra filmer störtdyker nu Darren Aronofsky med en Inferno-film som spårar ur. Symbolladdad, våldsam. (Premiär 29 september).
Betyg: 1

Titel: Mother
Regissör: Darren Aronofsky
Manus: Darren Aronofsky
Skådespelare: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris
Genre: Drama
Betyg: 1

Darren Aronofsky har gjort några riktigt bra filmer, Requiem for a dream, Black Swan och The Wrestler är några. Men något verkar ha hänt, förra filmen Noah var ingen höjdare och nu kommer filmen Mother.

Jennifer Lawrence och Javier Bardem spelar ett par som lever i ett stort hus på landet. Huset som varit kolnat och nästan helt förstört efter en brand, har fixats till av henne och är nu vackert och ombonat. Han går och försöker värka fram en ny roman, han är en stjärna på författarhimlen men har nu skrivkramp.

Det här låter realistiskt och välbekant. Men det är något som inte stämmer, hon mår dåligt psykiskt och han är frånvarande och huset ligger på en öppen äng och ser inte särskilt verkligt ut.

Så en dag knackar en man på, han är döende och ett fan till författaren.
Snart kommer hans kvinna och en fler och fler dyker upp och filmen blir allt mer skruvad, som om två teaterpjäser krockat på golvet.
Det blir hallucinationer, det blir våldsamt, det blir obekvämt och det blir för mycket symboler, många bibliska, och absurda händelser radar upp sig i huset.
Mitt betyg till Mother blir bara en etta. Filmen är ett haveri, som kanske kan uppskattas om man lyckas hitta en tråd i filmen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".