En bild ur filmen Loving Vincent. Foto: NonStop Entertainment.
En bild ur filmen Loving Vincent. Foto: NonStop Entertainment.

Loving Vincent - konstdeckare i olja

1:35 min

Varje ruta är målad i olja i konstdeckaren där tavlorna och filmade sekvenser är förebilder för målarna. Spektakulärt (Premiär 20 oktober).
Betyg: 3

Titel: Loving Vincent
Regissör: Dorota Kobiela, Hugh Welchman 
Manus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Jacek Dehnel  
Skådespelare: Saoirse Ronan, Douglas Booth, Robert Gulaczyk 
Genre: Animation, drama
Betyg: 3

 

Så filmen som bygger på Vincent van Goghs sista dagar, och på hans konst. Vi möter brevbärarens son, som ska ge Vincents bror Theo ett efterlämnat brev. Det visar sig att också Theo är död, och brevbärarens son, blir allt mer nyfiken på hur det egentligen låg till med Vincent van Goghs död.
Tog han sitt eget liv med ett gevär eller var det någon annan som gjorde det?

Hela filmen är oljemålad, ruta för ruta, ett gigantiskt arbete har lagts ned av många målare. En del av filmsekvenserna bygger på van Goghs kända tavlor, andra på filminspelningar.

Filmen Loving Vincent, det var så han undertecknade sina brev till brodern, har fått mycket uppmärksamhet för det här tidskrävande sättet att göra en målerisk film. Och resultatet är spännande.
Men jag kanske inte är lika fascinerad som många andra, jag tycker att originalen, van Goghs egna målningar, är så mycket mer färgstarka och berörande att se, så mitt betyg till Loving Vincent blir en hyfsat stark trea.
Man kan kalla Loving Voncent för en konstdeckare, utförd i olja.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista