Nicole Kidman och Colin Farrell i Killing of a sacred deer. Foto: Scanbox Entertainment.
Nicole Kidman och Colin Farrell i Killing of a sacred deer. Foto: Scanbox Entertainment.

The killing of a sacred deer - en familjemardröm

1:59 min

Yorgos Lanthimos nya är en psykologisk thriller, en film om familjen som hamnar i en mardröm de inte kan fly från. (Premiär 10 november).
Betyg: 5

Titel: The killing of a sacred deer
Regissör: Yorgos Lanthimos
Manus: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou 
Skådespelare: Nicole Kidman,  Colin Farrell, Barry Keoghan          
Genre: Drama/Thriller
Betyg: 5

Så en film som kommer att hamna på min årsbästalista - Yorgos Lanthimos är en kritikerfavorit, en regissör som gör skruvade filmer, men som inte riktigt fått mig att älska det jag sett. Förrän nu.
Det är annorlunda filmer, med människor fångade i absurda sammanhang.
I förra filmen Lobster fick människor som singlar komma till ett hotell för att hitta partners, och lyckades dom inte så blev de ett djur, vilket fick de välja själva. Därav titeln Lobster, hummern var huvudpersonens val av djur.

I nya filmen The killing of a sacred deer så spelar Colin Farrell en kirurg, som tagit sig an en tonårig kille.
Killens far dog under en operation som kirurgen utförde och med lika delar skuld och nyfikenhet möter han pojken då och då. Men som i Lanthimos andra filmer så finns en kyla i de mänskliga mötena, en känslomässig saknad, nån sorts krass rakhet - de möts, han köper en dyr klocka till pojken och så är det inte så mycket mer...
Tills en dag pojken bestämmer sig för att utnyttja situationen och drar olycka över läkarens familj... ja det här ska ses, det är lätt att prata sönder.
Det som sker är närmast övernaturligt i läkarfamiljens inrutade logiska värld, de hamnar i en mardröm som är omöjlig att ta sig ur.

Det här är en av årets starkaste filmer, obehagligt tryckande och suveränt genomförd.
Mitt betyg till The killing of a sacred deer blir en femma.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista