Reine Brynolfson och Jens Assur berättar om filmen Korparna. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
1 av 3
Reine Brynolfson och Jens Assur berättar om filmen Korparna. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Reine Brynolfsson som Agne i Korparna. Foto: TriArt.
2 av 3
Reine Brynolfsson som Agne i Korparna. Foto: TriArt.
Jacob Nordström som Klas i Korparna. Foto: TriArt.
3 av 3
Jacob Nordström som Klas i Korparna. Foto: TriArt.

Reine Brynolfson tyngd av lera och ansvar i "Korparna"

6:03 min

Tomas Bannerheds Augustprisvinnare "Korparna" har blivit film. Jens Assur står för både manus och regi och Reine Brynolfson gör huvudrollen som lantbrukaren Agne.

Hur formas en människa?
Det är den centrala frågan i filmen Korparna, där Jens Assur skrivit manus. Han berättar att han tidigt bestämde sig för att det är filmen Korparna som han skulle vara lojal mot.

Jens Assur säger att boken är fantastisk, men att det skiljer en hel del mellan boken och filmen.

- Jag ville ta med mig tonaliteten, det välskrivna och ta med de intellektuella frågeställningarna. Men dramaturgin och karaktärsutvecklingen skiljer sig markant från boken. 

Huvudrollen Agne spelas av Reine Brynolfson, som tränade en hel del inför rollen eftersom det är en så fysisk roll med mycket lyft och slit. 

- Sen har vi förstås också jobbat en hel del tillsammans med Agnes inre. Han är ju en människa som bär på mycket tankar och känslor, mörker, men det kommer inte ut. Vi hade två ledord - oförutsägbar och oförmåga.
Hans kamp med känslorna kommer inte alltid ut som man förväntar sig, berättar Reine Brynolfson.

I filmen så tyngs lantbrukaren Agne av arvet att kämpa med gården och att föra den vidare från sin egen farfar och far till sonen Klas. Och om inte Klas tar över så kommer känslorna av stor meningslöshet.

I filmen så gör Maria Heiskanen lantbrukarfrun Gärd, och sonen Klas spelas av Jacob Nordström. Båda två utmärkta i sina roller.

Filmen Korparna har premiär fredagen den 13 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista