Svetlana Aleksijevitj intervjuar om kärlek i Lyubov - Kärlek på ryska. Foto: Staffan Julén.
Svetlana Aleksijevitj intervjuar om kärlek i Lyubov - Kärlek på ryska. Foto: Staffan Julén.

Lyubov Kärlek på ryska - samtal med Aleksijevitj

Lyubov Kärlek på ryska
1:20 min

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har efter de starka böckerna om kriget och Tjernobyl tagit sig an kärleken. (Premiär 24 november).
Betyg: 3

Titel: Lyubov - Kärlek på ryska
Regissör: Staffan Julén
Manus: Staffan Julén, Svetlana Aleksijevitj
Skådespelare:
Genre: Dokumentär
Betyg: 3

Jag tycker att Svetlana Aleksijevitj var en värdig Nobelpristagare, en reporter som kunde få människor att berätta och sen koncentrera det till mycket starka texter om minenna av andra världskrigetoch Tjernobyl.
Hon intervjuar barn och kvinnor, överlevare och kan på bara några rader måla upp mycket starka bilder med närvarokänsla.

Staffan Julén har följt henne i arbetet med nya boken, som inte handlar om fasor, det handlar om kärlek. Något som hon själv säger kräver att hon tänker om inför mötena och intervjuerna.

Tyvärr känns det som om de flesta mötena i filmen är med vänner till henne, personer hon redan inlett samtal med, och vi kommer in i samtalen känns det som.
den där koncentrationen, de där bilderna som drabbar är inte lika många här som i böckerna. Men några av mötena är gripande, tänkvärda, starka och gör filmen värd sin biobiljett.
Mitt betyg blir en trea till Lyubov - Kärlek på ryska.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".