Andrew Garfield och Claire Foy i Breathe. Foto: SF.
Andrew Garfield och Claire Foy i Breathe. Foto: SF.

Breathe - feelgood om polio

Breathe
1:31 min

Kostymdrama om ett par med stor vilja som förändrade de polioskadades situation. Mer feelgood än allvar.  (Premiär 24 november).
Betyg: 2

Titel: Breathe
Regissör: Andy Serkis 
Manus: William Nicholson
Skådespelare: Andrew Garfield, Claire Foy, Hugh Bonneville 
Genre: Verklighetsbaserat Drama
Betyg: 2

En film som hade kunnat få innehålla mer sälta är Breathe. Den handlar om Robin Cavendish, som spelas av Andrew Garfield. En ung engelsman som efter att ha lämnat militären tjänar pengar som te-importör. På en fin fest i slottsmiljö träffar han Diana, de gifter sig snart och hon följer honom till Kenya. Där han får polio. Och läkarna säger att han bara har månader kvar att leva.
Men de två förälskade ger inte upp, och blir tillsammans med uppfinnaren Teddy Hall så blir de förkämpar för de polioskadade. Filmen bygger på verkligheten och produceras av parets son, Jonathan Cavendish.

Breathe är en film om två kämpar vars liv gjort skillnad för många andra. Men som film har den blivit för mycket feelgood, med en evigt ung Garfield i huvudrollen och det gör att allvaret är lätt att missa, i filmen känns motgångarna inte så svåra som dom antagligen var. Mitt betyg till Breathe pendlar mellan en tvåa och en trea. En viktig berättelse, men en film som inte dröjer kvar.
Så betyget blir bara en tvåa.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".