Elizabeth Olsen och Jeremy Renner i Wind River. Foto: Scanbox Entertainment.
Elizabeth Olsen och Jeremy Renner i Wind River. Foto: Scanbox Entertainment.

Wind River - förtryck och hämnd

2:08 min

Olösta mord är vardag i urinvånarnas reservat. Viltvårdaren Cory ställer upp när en mördarjakt väcker egna mörka minnen. (Premiär 12 januari)
Betyg: 3

Titel: Wind River
Regissör: Taylor Sheridan
Manus: Taylor Sheridan
Skådespelare: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen,  Julia Jones
Genre: Drama, Krim
Betyg: 3

Wind River är ett tätt drama, det utspelar sig i ett reservat för urinnevånare... en plats där brott sällan klaras upp. Inte ens mord har någon högre prioritet hos polisen.
En dag hittar viltvårdaren Cory, som spelas av Jeremy Renner, en död kvinna i snön. Hon har flytt för sitt liv, barfota och kylan har tagit hennes liv. Den döde, Natalie, var kompis med hans egen dotter och tragiska minnen väcks till liv.
När FBI kommer till platsen, FBIs utsända är en storstadstjej som kommer i lågskor, får han frågan om han kan hjälpa till när de ska hitta spår. Han är ju ändå expert på att hitta spår i vildmarken.
Han tackar ja, och de två börjar leta efter mördaren. Ett omaka par, hon som spelas av Elizabeth Olsen, ovan vid den bistra kalla vildmarken, han en tystlåten bitter snöskoterspårare. Men de har samma mål och närmar sig mördaren.

Wind River är spännande, tar upp ett i USA angeläget ämne, det att ursprungsbefolkningen inte får samma möjligheter i brottsbekämpningen som andra, och miljöerna är välfunna.
Det som drar ner betyget för min del är våldet, den så vanliga lösningen att dödar man allt ont så löser man problemet. Okej, riktigt så enkelt behöver man inte se på våldet i filmen, men det är ganska mycket en western-film i modern tappning, där hämnd är viktigt. Där den vite tyste tuffingen står för lösningen.
Mitt betyg till Wind River blir en trea.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista