Ingjerd Egeberg och Rolf Lassgård i Downsizing. Foto: UIP.
1 av 3
Ingjerd Egeberg och Rolf Lassgård i Downsizing. Foto: UIP.
Kristen Wiig och Matt Damon i Downsizing. Foto: UIP.
2 av 3
Kristen Wiig och Matt Damon i Downsizing. Foto: UIP.
Hong Chau i Downsizing. Foto: UIP.
3 av 3
Hong Chau i Downsizing. Foto: UIP.

Downsizing - Lassgård blir liten

1:55 min

Rolf Lassgård och Matt Damon i dramakomedi om krympta människor som kan bli lösningen på miljöhotet och ge ett rikare liv (Premiär 19 januari)
Betyg: 4

Titel: Downsizing
Regissör: Alexander Payne
Manus: Alexander Payne och Jim Taylor 
Skådespelare: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau
Genre: Drama
Betyg: 4

Doktor Jorgen Asbjørnsen presenterar sina forskningsresultat på en stor konferens, och ett sus hörs genom publiken som reser på sig för att få en skymt av den lilleputt som står på ett bord och berättar att det är möjligt att krympa människor till storleken av en kaffemugg ungefär och de möjligheter som de öppnas.
Rolf Lassgård spelar forskaren i Alexander Payne nya film Downsizing, en film som presenterar ett annorlunda sätt att lösa miljöproblemen. Avfall och utsläpp från de små är nästan försumbara.

Downsizing är en ganska skruvad film, den handlar inte i första hand om miljöhotet men det finns där och Rolf Lassgårds forskare bildar snart ett eget litet samhälle i Norge. Men många andra vill också krympa sig, i USA blir det en affärsrörelse, tänk så mycket mer pengarna räcker till när man blir så liten.

Stort hus och lyx kostar plötsligt nästan ingenting, med de pengar man har.

Matt Damon spelar en man som har det trassligt och ser chansen till en nystart med sin älskade i ett lyxreservat för små människor.
Nu tillstöter en del problem när han och frun ska krympas och äventyret tar fart.
Det visar sig också att allt inte är så lätt i de små människornas värld, och han träffar en vietnamesisk flykting som spelas av Hong Chau och hennes insats i filmen, får mitt betyg att tippa över till en fyra i betyg.
Downsizing är en dramakomedi med allvarliga stråk.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista