Lady Bird - vanlighetens charm

1:25 min

Greta Gerwig, den avslappnade komediskådespelaren gör regidebut med eget manus och det blir ett vardagsdrama att charmas av. (Premiär 8 mars).
Betyg: 4

Titel: Lady Bird
Regissör: Greta Gerwig
Manus: Greta Gerwig
Skådespelare: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts            
Genre: Drama
Betyg: 4

Lady Bird är en i mina ögon en mycket charmig historia om tjejen som vill bort, till nåt annat, nåt mer äventyrligt, mer konstnärligt. Men den har också udd och dramatik.

Greta Gerwig är skådespelaren som ofta är med i filmer på gränsen mellan drama och avslappnad komedi, och här har hon skrivit manus och står också för regin. På Oscarsgalan fick hon mycket applåder när hon presenterades som nominerad för bästa regi. Hon vann inte men som enda kvinna nominerad och debutant märktes det att hon möttes med värme. Och filmen är också vardagligt varm. Hon är inte själv med framför kameran, istället spelar Saoirse Ronan Lady Bird. Och det är ett bra val, hon är en skådespelare som griper tag i en, och här är hon magnifik.
Mitt betyg till Lady Bird blir en stark fyra på gränsen till fem. Min enda invändningen är att filmen tar slut för fort. Jag vill ha mer!

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista