Atari och hundarna som leder upproret i Isle of the dogs. Foto: Fox movie.
Atari och hundarna som leder upproret i Isle of the dogs. Foto: Fox movie.

Isle of the dogs - hundarnas revolt

2:04 min

Wes Andersons fantasi och detaljkärlek gör Isle of the dogs till en njutning. Animerat om hundar som hotas, en sorts rasism.  (Premiär 4 maj).
Betyg: 4

Titel: Isle of the dogs
Regissör: Wes Anderson
Manus: Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman, Kunichi Nomura 
Röster: Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton
Genre: Animerat drama
Betyg: 4

Isle of the dogs är Wes Andersons nya film, han som gjort bland annat Grand Budapest Hotel och Moonrise Kingdom. Det här är en animerad film, där dockor rör sig i detaljrika miljöer, som brukligt hos Wes Anderson.
Det är beundransvärt pillrigt välgjort.
Historien utspelar sig i Japan. Den nye kejsaren är en kattvän, men ogillar hundar. Han bestämmer att alla hundar ska förvisas till en ö, skräpön, dit fastlandets sopberg skeppats. Där får de leva bäst dom kan av avfallet och sen dö.
Men kejsarens adopterade son, Atari, en avlägsen släkting, han saknar sin hund.
Hans vakthund Spots skickades dit först av alla hundar i Megasaki City som staden heter där förbudet utfärdas.
Nu har Atari tagit ett litet flygplan och reser ensam ut till ön där planet kraschar. Hundarna samlas kring honom och de börjar tillsammans leta efter vakthunden Spots, och tankar om en flykt från ön tar form.
Isle of the dogs är fantasifull, kul att se. Invändningen som en del reser är bilden av japanerna i filmen. Som i så många amerikanska filmer framställs de som en blind massa, där den ledande ifrågasättaren på fastlandet är en amerikansk tjej som pluggar i Megasaki City.
Mitt betyg blir ändå en fyra till Isle of the dogs, fantasin i berättelsen, detaljerna, gör det till en speciell film

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista