Ben is back - missbrukscurling

2:03 min

Ett dygn i en familj med missbrukande son, det är jul och allt blir till en klyschig men snäll "thriller". (Premiär 15 februari).
Betyg: 2

Titel: Ben is back
Regissör: Peter Hedges
Manus: Peter Hedges 
Skådespelare: Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance            
Genre: Drama
Betyg: 2

Ben is back handlar om familjen som ska fira jul, äldste sonen som ska försöka bli kvitt sitt missbruk är på behandlingshem men så dagen före julafton står han där med huva över huvudet, framför familjens stora hus. Och man förstår direkt att nu vankas det problem.
Ben is back kan jämföras med Beautiful Boy och 24 med Kiefer Sutherland som Jack Bauer, om ni sett den. Där i stort sett allt kunde hända på 24 timmar. Tyvärr faller båda jämförelserna ut till nackdel för Ben is Back. Beautiful Boy var mer äkta, med bättre skådespel och mer realistisk handling. I Ben is back är fullt av klyschor - bilen startar inte när det ska vara spännande i knarkkvarteren, Ben måste plötsligt gå på missbrukarmöte med bekännelser, han utpressas av stadens knarkkung som snott familjens lilla söta hund som skäller på exakt rätt ställen i filmen och så vidare. Här finns inte alls utrymme för finlir och tystnad, allt händer under 24 timmar. Och jämförelsen med 24 är inte heller till Ben is backs fördel. När man bänker sig för 24 vet man att det ska bli action och inte en död sekund och det är ändå mer spännande.
Så betyget till Ben is back blir en tvåa, och jag håller inte med de så prisar skådespelet. Man måste inte stirra, skrika eller prata ut så fort man sätter sig i en bil. Tystnaden, tvekan, den som finns i Beautiful Boy är mer talande många gånger. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista