Sivandivan vill sätta belackarna på plats

2:10 min

I dokumentären "Sivandivan" möter vi Siv Wennberg, först hyllad av operavärlden sen utfryst. Nu vill hon ha revansch. (Premiär 26 april).
Betyg: 3

Titel: Sivandivan
Regissör: Gustav Ahlgren, Emelie Jönsson
Manus: Gustav Ahlgren, Emelie Jönsson
Medverkan: Siv Wennberg, Eric Alexander Carlenstolpe
Genre: Dokumentär
Betyg: 3

Mmm... Schubert hade fått sjunga det själv om inte Sivs vackra stämma fallit kompositören i smaken.

Siv Wennberg, idag 74 år, sitter med lurar på och lyssnar på gamla inspelningar av sin egen röst på en rullbandspelare... Hon jämfördes med Birgit Nilsson när hon slog igenom, hon sjöng på de stora världsscenerna. Men så tog det slut, och det är också dokumentären "Sivandivan"s svaga sida... varför tog det slut? Vad var det som hände?

Dokumentären styrka är närheten, vi får följa Sivandivans vardag, hennes oglamorösa rundringningar till bokförlag för att sälja in sina memoarer, hennes tofflande i lägenheten och hennes ständige påhejare Eric, en man med enormt tålamod och kärlek till sin egen operadiva, han prisar allt hon gör och gjort... bara en enda gång säger han emot henne, han skjutsar henne i sin bil... jo, det här är rätt väg, säger hon och vi kan alla se att de kör på en cykelväg.

Men Eric älskar sin diva och hon får stå på scen en gång till, för en liten men hängiven publik.

Betyget blir en trea, med mersmak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista