Hjärtelandet - livet är stökigt

1:13 min

Thailändska kvinnor och danska män i arrangerade äktenskap får vi följa under tio år. Tankeväckande och bra dokumentär. (Premiär 10 maj).
Betyg: 4

Titel: Hjärtelandet (Heartbound: A Different Kind of Love Story)
Regissör: Janus Metz, Sine Plembach
Manus: Janus Metz, Sine Plembach
Genre: Dokumentär
Betyg: 4

I ett litet samhälle på den danska landsbygden bor 900 thailändska kvinnor, och allt började för 25 år sen då sexarbetaren Sommai gifte sig med en dansk man. Under åren har hon arrangerat äktenskap mellan kvinnor från hembygden och ensamma män i Danmark.
Antropologen Sine Plambech har följt flera av kvinnorna och deras män i många år, och när hon träffade regissören Janus Metz så bestämde de sig för att göra en film om de här äktenskapen. Vad det var som drev kvinnorna att lämna sina familjer och möta okända män långt bort i världen? 
En styrka med Hjärtelandet som filmen heter är förstås att Sine kan ämnet, en annan att vi kommer så nära. Sine och Janus har följt paren under tio år. Filmen säger också en hel del om vår allt mer globala värld och vi människor, som befinner oss i den.
Jag ger en fyra i betyg till Hjärtelandet.
 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista