Hotel Mumbai - terror utan fördjupning

2:27 min

Terrordåden i Mumbai 2008 har koncentrerats till attacken mot Hotel Mumbai och blivit spännande action mer än fördjupning. (Premiär 14 juni).
Betyg: 3

Titel: Hotel Mumbai
Regissör: Anthony Maras
Manus: John Collee, Anthony Maras
Skådespelare: Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi
Genre: Drama
Betyg: 3

Terroristattacken i Mumbai 2008 höll staden i skräck i fyra dygn... och skedde på flera platser i miljonstaden. Bland annat på en tågstation, på ett cafe, vid en polistation, ett sjukhus och vid två lyxhotell. Den lokala polisen var oförberedd på en attack av det här slaget...

Det har gjorts dokumentärer om terrorattacken i Mumbai, och Hotel Mumbai som är en spelfilm har inspirerats av den dokumentär som skildrade hur personalen på det anrika hotellet heroiskt stannade kvar för att rädda så många gäster som möjligt...

Filmen inleds med att vi får lära känna några av de inblandade, de flesta i filmen är uppdiktade personer, undantaget hotelchefen Oberoi som är ett välkänt namn i Indien, och som samlar personalen när attacken inleds. Och det gör den ganska snart i filmen. Som då förvandlas till ett actiondrama, välgjort, men byggt på samma sätt som många andra actionfilmer.
Här finns visserligen dokumentära bilder inklippta, men till skillnad från Erik Poppes film Utöya som kom förra året och där vi får följa det terrordådet i realtid, så har inte Hotel Mumbai samma realistiska skavande närhet och bultande konfrontation.
Skådespelarvalen, Dev Patel som sikh och hotellanställd, Armie Hammer som snygg amerikan, känns mer spelfilm än verklighetsdrama.
Jag hade också velat veta mer om skräckdygnen i Mumbai, filmen är visserligen nervtickande och spännande, men det blir ibland lite för formulärdramaturgiskt för att jag ska känna att jag är på platsen för ett fruktansvärt terrordåd.
Hotel Mumbai är bra action, ett hyfsat drama men ingen fullträff som verklighetsbeskrivning.

Mitt betyg blir en trea.