Så här sände vi

Temaveckan Välviljans apartheid pågick 19–25 maj 2008. Flera program tog under veckan att ta upp olika aspekter på hur det är att leva med funktionsnedsättning.

Det här har man kunna höra under veckan:
Samtal pågår: Måndag 19 maj kl. 11.03 och 20.03. 
Läkaren Claes Hultling drog inte ner på takten när han bröt nacken i en dykolycka för 24 år sen och blev rullstolsburen. Claes är livsnjutaren och matälskaren som åker skidor och seglar och har minst tusen järn i elden både privat och i yrkeslivet. Men det går inte en dag utan att han tänker på olyckan som förändrade hans liv.
Anna-Brita Lindqvist träffade honom i hans hem på Mosebacke i Stockholm.
Till

Studio ett: Måndag 19 maj kl 16.00
Studio Etts Parisa Khakuoi har träffat Martin Engqvist, som bröt nacken i en bilolycka för snart åtta år sen. För Martin är tillgänglighet i samhället en viktig fråga, att även rörelsehindrade ska ha samma möjligheter till karriär och utbildning som alla andra.
Till

Tendens: Tisdag 20 maj kl. 11.03 och 20.03:
21 månader senare
–  Om jag inte får ett arbete snart så kan jag se mig själv knöka runt i flottigt hår, smutsig morgonrock och väga 150 kilo! Så beskrev Marie Törnström sin egen framtid för 21 månader sedan. Hur har det gått för Marie, som blev synskadad i vuxen ålder, har hon fått ett arbete?
Tre personer med funktionsnedsättning berättade 2006 om sin längtan att få jobb. Vad hände sedan? Ett program av Mia Blomgren.
Till

Plånboken: Onsdag 21 maj kl. 10.03
Att vara konsument och funktionsnedsatt.
Plånboken har följt med Susanne Nilson från Filipstad när hon tar sin elrullstol och ska på shoppingtur. En tur som kräver mycket planering för att kunna genomföras. Vi reder också ut vilka lagar och regler som gäller ur tillgänglighetsynpunkt.
Till

P3:
Morgonpasset i P3: Tisdag 20 maj 06.04-10
Morgonpassets reporter Anna Blindchic Bergholtz medverkar varje tisdag och berättar om vardagshändelser, med en satirisk vinkel. Den här tisdagen ska hon prata om vad man får man säga och vad man inte får säga.

Tendens: Onsdag 21 maj kl. 11.03 och 20.03: 
Dubbelt utsatt.  
– Killar som ger sig på tjejer med funktionshinder är inte riktiga killar, de är fega och vill bara visa makt, jag vet..., berättar Emelie som är aktiv i föreningen ”Grunden” som drivs av personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
Tendens uppmärksammar våldet som drabbar kvinnor med funktionsnedsättning. En av tre uppger att dom blivit misshandlade.
Till

Kulturradion Snittet: Onsdag 21 maj kl 14.03:
Design för alla.
Barcelona är den storstad i Europa som kommit längst med att bygga om gatumiljö, tunnelbanesystem och offentliga byggnader så att alla kan ta sig fram på egen hand. Oavsett om man går, åker rullstol eller har nedsatt synförmåga.
Design for all – Design för alla – kallas projektet för. Och ansvarig bakom är Francesc Aragall. Cecilia Blomberg och Katarina Hahr har träffat honom och testat den offentliga miljön i Barcelona.
Dessutom görs nedslag här i Sverige: Hur tänker man kring de här frågorna på Arkitekthögskolan i Stockholm när nya arkitekter formas in i arbetet?
Till

Barnen: Torsdag 22 maj kl. 11.03. Om hur det är att vara ung och använda personlig assistans. 

Människor och tro: 
Fredag 23 maj 1403. En kyrka för alla?
År 2010 ska alla offentliga byggnader i Sverige vara tillgängliga för alla. Det är i alla fall den politiska målsättningen. Sveriges kristna råd har tagit nyligen lagt fram ett policydokument som ska hjälpa kyrkor och samfund att uppnå målen, för fortfarande finns stora problem för funktionsnedsatta som vill få full tillgång till våra heliga rum. Vad handlar tillgänglighet om i den kyrkliga sfären? Handlar det om fler rullstolsramper och hörslingor eller om ett sätt att ta Bibelns budskap om allas lika värde på djupaste allvar? Borde inte just kyrkan vara ledande när det gäller ambitionen att vara tillgänglig för alla?
Intervju med teologen Arne Fritzon som har forskat om teologi och funktionsnedsättning. 
Till

Naturmorgon: Lördag 24 maj kl. 6.14- 7.53
Linda AP Larsson  har gjort ett reportage om ungdomar med funktiobnsnedsättning och naturens betydelse som mötesplats. Barnen i åldrarna 7-13 år får bada i havet, kolla i vattenkikare och fiska krabbor, upplevelsepedagogerna har med sig utrustning till alla, havet blir en mötesplats mellan människor, med naturen, och med det okända!
Naturmorgon kl 7.14 ca.
Till

P1 Granskar: Söndag 25 maj kl. 15.03.
Välviljans apartheid - P1 Granskar Funktionsnedsattas vardag.
 Sändning från Kulturhuset, Stockholm, programledare är Ami Hedenborg och Finn Hellman. Läs mer och hör:
Till

P4:
SR Gotland:
Eter: Måndag - fredag 16.08 -17.45.
Måndag 19 maj: Språket! Vilka ord är okej och inte okej att använda. Varför får man inte säga handikappad när det heter handikappsombudsman och handikappstoalett osv. Varför får man inte säga funktionshindrad utan ska säga person med funktionsnedsättning. Vi tar också upp det inkonsekventa i språkanvändandet.  Tisdag 20 maj: Hur ser tillgängligheten ut på Gotland. Inga-Lill Ringbom sitter i rullstol, hur gör hon för att ta ut pengar i bankomat, handla kläder, gå på krogen besöka turistmål ? Hur tillgängligt är egentligen Gotland?   Onsdag 21 maj: År 2010 ska Sverige vara tillgängligt för alla enligt riksdagsbeslut, ändå erbjuder bara hälften av Sveriges myndigheter lättläst info på sina hemsidor enligt organisationen Centrum för lättläst. Vi låter Patrik Krussel, som har lässvårigheter, pröva att surfa runt. Han pratar också om att vara dyslektiker i ett informationsrikt samhälle där medborgarna i större grad förutsätts att kunna klara av att söka info själva.  Onsdagsintervjun i SR Gotland kl 15.03, med Hanna Edman, konsultföretagare och sjuksköterska som berättar om hur tillvaron i rullstol gjort hennes liv rikare. Torsdag 22 maj: Sex och funktionsnedsättning. Människor som har funktionsnedsättning får be sina assistenter att hjälpa dem när de ska ha sex, hur känns det?  Det pågår massor av forskning på området men diskuteras sällan offentligt. Hur funkar det i Sverige?  Emelie Felderman har själv har en funktionsnedsättning berättar om sin syn på sexualitet.
Fredag  23 maj: Ung och funktionsnedsatt. Vi följer en ungdom som inte kan se. Hur skiljer vardagen för honom jämfört med i samma ålder? Hur ser tankarna ut inför framtiden?
SR Jämtland:
Väckarklockan: Vardagar 06.00- 09.00.
Om diskriminering i vardagen med Stina Millner Palmqvist som just släppt boken ”Samma gamla längtan” som handlar om hennes tid på riksgymnasium för rörelsehindrade.
Håkan Lundqvist är programledare och Stina Miller Palmqvist medverkar varje morgon under veckan.
P4 Premiär: Lördag 24 maj 12.03.
P4 Premiär följer teatergruppen Glada Hudik som spelar Elvis på Cirkus i Stockholm.