Västerbotten: Brister i tillgänglighet i kommunhus

SR Västerbotten har granskat fem av kommunhusen i Västerbotten, samtliga undersökta kommunhus hade brister i någon form. I Vindeln kom Regina Warodell knappt in i hissen i kommunhuset:

– Hissen den är ju alldeles för liten om man ska åka permobil. Nu är min rullstol liten och knappt två till kan åka med det säger Regina Warodell till P4 Västerbotten. 

För den som sitter i rullstol så kan det också vara svårt att se sig själv i spegeln det kunde Kristina Nyberg konstatera när hon besökte en handikapptoalett på kommunhuset i Skellefteå: 

– Nu sitter jag alltså framför spegeln här, jag ser inte ett dyft, jag ser dig men jag ser inte mig själv, det säger Kristina Nyberg till Sveriges Radios reporter Åza Mejier när de testade tillgängligheten i kommunhuset. 

Toaletten i kommunhuset i Skellefteå var inte heller så stor som en handikapptoalett ska vara. Sveriges Radios granskning kommunhusen i Vindeln, Vännäs, Bjurholm, Umeå och Skellefteå visade också att tre toaletter saknade larm eller så som i Vindeln och Vännäs ur funktion. Totalt var fyra av kommunhusens larm ur funktion.
– Vem hör larmet? Det undrar Camilla Björnehall som tillsammans med Sveriges Radios reporter Filippa Armstrong testade larmet i Stadshuset i Umeå:

– Vars går larmet, det är ingen som bara oj här börjar det tuta det är bäst att jag tittar, alla går ju bara förbi och gör sina saker. 

Sveriges Radios Reporternätverks resa till 32 kommunhus runt om i landet visade också att handikapparkeringarna inte höll måttet.  Omkring hälften av receptionsdiskarna i kommunhusen var heller inte anpassade till besökare som kommer i rullstol.  

Om två år, 2010 har Riksdagen bestämt att alla offentliga miljöer ska vara tillgängliga för alla och i Bjurholm finns det en hel del att göra det visade Sveriges Radios tillgänglighetstest. 

För att besöka poliskontoret måste Martin Gustafsson som sitter i rullstol ta sig genom Kommunhusets entré och via Försäkringskassans lokaler för ett besök: 

– Vart ska du någonstans Martin, på kommunkontoret? det undrar Birgitta Eriksson som arbetar på Försäkringskassan.  

– Ja om jag ska på poliskontoret måste jag igenom här, det säger Martin Gustafsson. 

Att det inte finns någon ramp vid poliskontorets entré är något som Martin Gustafsson och Birgitta Eriksson kan konstatera. Men att ta sig via Försäkringskassans lokaler är inte lämpligt eftersom det är en personalingång och gömd bakom ett draperi och för att ta sig vidare måste personalen hjälpa till. Något som det moderata kommunalrådet Ingemar Nyman, som även är polisman på deltid, håller med om inte är bra och som man måste åtgärda: 

– Ja vi måste vidta åtgärder och jag tror att det är senast 2010 som vi ska ha åtgärdat bristerna för att göra våra lokaler tillgängliga på ett bra sätt det säger Ingemar Nyman till Sveriges Radios reporter Inga Korsbäck på besök.