Följ med Marie Edemyr till kommunhuset i Tranås, ett riktigt äventyr för den som sitter i rullstol. (Foto:Kjell Ahlkvist/SR)

Kommunhuset i Tranås - en nästan ointaglig borg för rullstolsburna?

Lasso sänds måndag till fredag 15.03-17.45 i SR Jönköping
När man testade kommunhusen i Jönköpingslän fann man brister i alla. Något som integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni finner orimligt.

Välviljans Apartheid - så heter temaveckan i Sveriges Radio, med start idag, om mänskliga rättigheter och personer med funktionsnedsättning.

För till och med i ett av världens mest handikappvänliga länder stöter man som funstionshindrad på problem så fort man ska göra det enklaste ärende. Som till exempel att ta sig in i kommunhuset! Det kan vara ett riktigt äventyr!

Enligt en undersökning som SR har gjort, har samtliga kontrollerade kommuner i Jönköpings län brister i kommunhusen som gör det svårt för handikappade.

Marie Edemyr i Tranås sitter i rullstol, och hon tvingades forcera många hinder i Tranås stadshus för att kunna ta sig in i.

Problemen började redan när hon skulle parkera bilen utanför...

Tranås stadshus är alltså ett av många otillgängliga kommunhus i landet.

Den nationella handlingsplanen för handikapppolitiken säger att innan år 2010 är slut ska alla offentliga miljöer enligt lag vara tillgängliga för alla.

Vad säger då landets integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni om att SR:s undersökning visar att samtliga kontrollerade kommuner i länet brister i kommunhusen som gör det svårt för handikappade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".