Organisationer tveksamma till utredning

Regeringen utreder nu hur man kan ta till vara de ideella organisationerna och kommunicera bättre med dem. Men det finns en del skepsis mot regeringens tilltag.

Mängder av människor i Sverige är ideellt engagerade i olika organisationer. Utan betalning ställer dom upp och jobbar i handikapporganisationer, kvinnojourer, föräldraföreningar, anhöriggrupper, och annan social verksamhet.

Och för att erkänna de här föreningarnas viktiga roll i samhället, håller regeringen på att arbeta fram en plan på hur regeringen ska kunna kommunicera bättre med och lära av föreningarna.

I Tranås är flera handikappföreningar tveksamma till förslaget.
– Det är mycket snack och lite verkstad, säger Arne Agardsson vid hjärt- och lungsjukas förening i Tranås.

Peter Örn, före detta vd för Sveriges Radio, arbetar nu som politisk sakkunnig inom departementet för integration och jämnställdhet - och det är han som utreder förslaget om en dialog. I oktober ska regeringen godkänna förslaget som nu är ute på remiss.
Rep Jessica Sonelius /SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista