Oliver Hagström

Unga får bidrag i stället för jobb

Trots att regeringen ständigt understryker vikten av arbetslinjen, får allt fler ungdomar aktivitetsersättning d.v.s. förtidspension och fler unga hamnar utanför arbetsmarknaden. Många går direkt från skolan till förtidspension, utan ens ha fått försöka få ett jobb.

Oliver Hagström tog studenten och gjorde lumpen på livgardets femte pluton och gick till arbetsförmedlingen för att anmäla sig som arbetssökande, men erbjöds aktivitetsersättning utan att en ha fått försöka söka jobb. 

Oliver Hagström har asbergers/adhd och är inte ensam om att erbjudas aktivitetsersättning innan han ens fått försöka komma ut på arbetsmarknaden. Försäkringskassans senaste siffror visar att 22 400 unga får aktivitetsersättning, jämfört med samma siffra 2004 som var knappt 8000. En del av ökningen kan förklaras med att det är fler som har förlängd skolgång och att dom också har rätt till aktivitetsersättning.  Men siffror från socialstyrelsen visar att fler och fler unga får aktivitetsersättning direkt när dom gått ur skolan. Och antalet unga som hamnar i kommunens dagligverksamhet har ökat med 174 procent på sex år. När Oliver Hagström erbjöds bidraget förstod han inte skillnaden på a-kassa och aktivitetsersättning. 

Istället för att kvittera ut bidrag sökte Oliver Hagström jobb som lärarvikarie. Dom frågar efter kompetensen och inte efter diagnosen berättar han och arbetsgivarna har bara gett honom positiva omdömen. 

År 2003 slutade man kalla unga personer för förtidspensionärer. Tanken var att man inte skulle stämpla unga människor som pensionärer. Bidraget döptes om till aktivitetsersättning och beslutet om bidrag skulle omprövas minst var tredje år. Meningen var också att man skulle få stöd eller praktik så att man tillslut kan få ett jobb. 

Frida Craft, fick cancer i ögonen när hon var liten. Nu är hennes ena öga en plastprotes, med det andra ögat ser hon lite på väldigt nära håll. Och ögat blir lätt ansträngt. Hon är 27 år och har gått på aktivitetsersättning sedan hon slutade skolan.  

Frida Craft berättar att Försäkringskassan skickade blanketter var annat år när det var dags att förlänga aktivitetsersättningen. Hon säger att Föräkringskassan aldrig ställde några krav på henne. Men den första april i år fick Frida Craft ett halvtidsjobb, på unga syn i Väst, ett jobb som hon själv fixat.

Att få känna sig viktig, säger Frida Craft, det är en kick för självkänslan. Men det är viktigare än så. Det finns forskning som visar att det är livsfarligt att hamna utanför arbetsmarknaden. Thorne Wallman är läkare, men också doktorand vid allmän medicinska enheten på Uppsala universitet. Hans forskningsstudie visar att, om man räknar bort orsakerna till varför man blivit förtidspensionerad, så har en ung förtidspensionär sju gånger så stor risk att dö, jämfört med den som jobbar fram till pension. Att bli förtidspensionär när man är ung, är till och med farligare än att vara storrökare.

Och om Frida Craft hade vetat hur mycket hennes liv skulle förändrades av att jobba hade hon ställt högre krav redan från början.
Reporter: Karin Wirenhed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista