Ami Hedenborg, programledare P1 Granskar. Foto: SR

P1 Granskar funktionsnedsattas vardag

Sveriges Radios satsning ”Välviljans apartheid” om mänskliga rättigheter och funktionsnedsättning avslutas nu på söndag den 25 maj med en tre timmar lång direktsändning från Kulturhuset i Stockholm.

I programmet ”P1 Granskar funktionsnedsattas vardag” finns en lång rad människor på plats med egna erfarenheter av att leva med olika former av funktionsnedsättningar.

Vi skall prata om vardagen. Bland annat om varför man är tvungen att beställa taxi tre veckor i förväg när man skall hälsa på sin syster i grannkommunen och om varför man som blind förväntas att själv kunna  hitta rätt i mataffären.

Vi skall också tala om jobb. Varför är så många med funktionsnedsättningar arbetslösa trots att dom inget hellre vill än att jobba? Varför räknas det som ett hinder att använda rullstol när du jobbar vid en dator? Och varför får arbetsgivaren bidrag i trettio år för en anställd som gör samma sak som sina kollegor, bara för att han har en funktionsnedsättning?

Gäller inte regeringens Arbetslinje och tal om att alla skall kunna försörja sig på eget arbete för personer med en funktionsnedsättning?

Kanske får vi några svar när AMS, Försäkringskassan, Handikappombudsmannen, Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarna, facket , oppositionen och regeringen finns på plats.

Programledare är Ami Hedenborg och vid sin sida har hon Finn Hellman, journalist och blind. 

Välkomna till Kulturhuset i Stockholm på söndag den 25 maj. Teckentolk och hörslinga finns.
Eller slå på radions P1 klockan 15.03-17.45

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista