1 av 4
Piteå HIF division I
2 av 4
Anders Holmgren, lagkapten Piteå HIF division I
3 av 4
Rikard Bergdahl, tränare Piteå HIF divison I fotboll
4 av 4
Ellinor Melander Piteå HIF
Norrbotten

Allt fler vill idrotta

Intresset för handikappidrott i länet har ökat under de senaste åren. För första gången finns nu två divisoner inom Handikappfotbollen. Piteås division 1 lag spelade sin första träningsmatch i veckan.

Enligt Norrbottens handikappidrottsförbund har utbudet av idrotter om man är funktionshindrad blivit bättre. I exempelvis Piteå har utbudet och medlemmarna ökat under de senaste åren och i år har fotbollen ökat från en till två divisioner.

Division 1 laget hade sin första träningsmatch i veckan. I slutet av maj ska de på SM-cup i Bollnäs och då är det vinst som gäller. Det är lagkapten Anders Holmgren helt inställd på.

- Vi ska försöka vinna, förut har vi kommit femma, nu ska vi komma längre. Sen ska vi vinna serien och Piteå Summer Games också, säger Anders Holmgren.

För första gången finns nu i Norrbotten två divisioner i fotboll för funktionshindrade. Division två är för nybörjare och division ett för de mer rutinerade.

Piteå HIF:s division 1 lag är ett mixlag för de mer rutinerade. Laget består av tjejer och killar i åldern 15 år och äldre. De spelar i Norrettan, en serie där dom möter lag från Luleå och Västerbotten.

För Ellinor Melander betyder fotbollen oerhört mycket.

- Den är guld värd. Man slappnar av och får skifta tankarna och det är roligt, det är det viktigaste att man har roligt, säger hon.

Tränare Rickard Bergdahl har tränat laget i tre år. Hans son spelar i laget och själv anser Rickard att fotbollen och idrott överhuvudtaget är väldigt viktigt för alla. Även för människor med funktionsnedsättningar.

- De får en möjlighet att göra någonting tillsammans. Det är jätteviktigt med den sociala träningen. Att jobba tillsammans som ett lag. Ofta är det just det som är svårt när man har en funktionsnedsättning så det här är någonting som du har användning för hela livet, säger tränare Rickard Bergdahl.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
E-post pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista