Norrbotten

Hög arbetslöshet bland funktionshindrade

Arbetslösheten sjunker i Norrbottens län och Sverige. Men när det gäller arbetslösheten bland funktionshindrade går det inte lika bra. Den sjunker men inte i samma utsträckning och närmare 19 procent av länets arbetslösa är funktionshindrade. Det visar siffror från arbetsförmedlingen.

Att ha en arbetsplats att gå till är oerhört viktigt, det berättar Peter Hertzberg som själv har en funktionsnedsättning. Han är 24 år och bor i Boden. Han engagerar sig i flera olika föreningar och har även jobbat som ledsagare på Röda korset.

Han får sin inkomst från Försäkringskassan genom aktivitetsstöd och har LSS-stöd, men drömmer om att i framtiden ha en lönebidragsanställning. Just nu praktiserar han på en kioskbutik i Boden och att ha en arbetsplats att gå till är ovärderligt säger han.

– Det ger en anledning att kliva upp på morgonen. Då sitter jag inte bara hemma, jag får ett rikare och mer aktivt liv. Jag vill inte hamna i en situation där jag tappar rutinerna och kontakten med verkligheten och vardagen.

Arbetslösheten bland personer med funktionshinder sjunker, men inte i närheten lika mycket som arbetslösheten i helhet.

- Problemet är att arbetsgivarna i första hand anställer personer som inte har funktionshinder, många kan tänka sig att anställa personer med funktionshinder senare men det gör att den här gruppen halkar efter, det säger Ulla Markgren som jobbar på arbetsförmedlingen med att ge särskilt stöd till personer med funktionshinder som ska ut i arbetslivet. Hon hoppas och tror att information och medvetenhet ska leda till att arbetssituationen förbättras.

– Vi måste hjälpas åt allihop för att förbättra möjligheterna för personer med funktionshinder att få ett jobb. Information och medvetenhet om att det inte bara finns svårigheter utan massor av möjligheter, avslutar Ulla Markgren på arbetsförmedlingen.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista