Katarina Hahr

I programserien Välviljans Apartheid med start 17 januari, ställer Katarina Hahr den grundläggande frågan: Gäller mänskliga rättigheter för alla?
Katarina Hahr är programledaren med egen livserfarenhet av att leva med en funktionsnedsättning.

Katarina Hahr började arbeta på Sveriges Radio under 90-talet. Innan dess ville hon bli skådespelare. Hon gick på Kalle Flygare, jobbade på Dramaten och Stadsteatern men bestämde sig efter en filminspelning att byta bransch. 

1992 förlorade Katarina synen. I maj 1993 var hon med i P1-programmet Kropp och Själ och berättade om att  och under vägen tillbaka till ett liv som gravt synskadad gjorde hon dokumentären tillsammans med Fredrik Wadström. 

Efter det började hon arbeta på Radio Gotland, där hon jobbade som programledare tillsammans med Lennart Gårdinger. Programmet hette Hahr Gårdinger och det var direktsänt två timmar varje fredag i två år. Efter det flyttade Katarina tillbaka till Stockholm och började arbeta på P1:s livsåskådningsredaktion, där hon i tio år producerade programmet Samtal pågår. Katarina blev mest uppskattad för att göra intervjuer med kända personer som Lars Norén, Pernilla August, Mona Malm och Stellan Skarsgård på ett personligt sätt och få dem att berätta om sig själva på ett sätt som media inte redan kände till. 

Under åren har Katarina blivit intresserad av mångfaldsfrågor utifrån funktionshinder och utbildat kollegor i att göra journalistik på ämnet utan att stigmatisera. Katarina har även haft föreläsningar bland annat med ryska journalister som sedan resulterade i ett ryskt tv-program om Katarina.

2004 gjorde Katarina dokumentären  tillsammans med Ylva Mårtens. Den handlade om Katarinas egen kamp att få rätt till assistans för att kunna få vara en mamma som andra. 

Hennes egna erfarenheter i livet och på arbetsplatsen ledde till projektet Välviljans Apartheid. Katarina var projektledare för två temaveckor på Sveriges Radio 2006 och 2008 om mänskliga rättigheter för människor med funktionsnedsättning. 

Sommaren 2009 var Katarina en av programledarna för  i P1 med gäster som konstnären Jan Håfström och f.d. justitieminister Anna-Greta Leijon m.fl.

Nu återkommer hon som programledare i P1 med programmet Välviljans Apartheid med start 17 januari. Hon har valt att sända från Operabaren dit hon bjuder in gäster; politiker, kulturpersonligheter och andra med relation till ämnet. Tanken med programmet är att skapa en mötesplats där man diskuterar existentiella frågor utifrån funktionshinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista