Protester mot kartläggning

Nu händer det stora saker. Fick precis ett telefonsamtal. Ett helt gäng med personer som representerar olika grupper bland funktionshindrade har suttit i ett samarbete med socialstyrelsen för att utarbeta ett "behovsbedömningsinstrument ".
Nu hoppar de av.

Anledningen är att det ska bli enklare för handläggarna på försäkringskassan att göra en bedömning om vem ska få personlig assistans och i vilken omfattning. Igår fick referensgruppen se ett 91-sidigt dokument där varje detalj i en persons liv ska redovisas och därefter - inom varje detaljerat område - rimlighetsbedömas av försäkringskassans handläggare.

Referensgruppen anser att "Instrumentet medför en grov kränkning av människors integritet när vi förväntas redovisa allt från våra intimaste behov på toaletten, att vi upprätthåller balanserad diet till huruvida våra sexualvanor är säkra. Enbart våra matintag ska utredas på 16 sidor".

Referensgruppen vill nu att regeringen kastar "behovsbedömningsinstrumentet" i papperskorgen. De ställde in sitt möte idag med Socialstyrelsen och vill inte fortsätta samarbetet.

"Instrumentet" är än så länge inte offentliggjort. Vi på redaktionen "Välviljans Apartheid" följer självklart upp vad som händer. Vet du något om det här - debattera !

Läs ochså hur  den här nyheten gåt vidare i andra media:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".