DHR efterlyser större respekt

Wenche Willumsen ombudsman DHR,  Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, suttit med i referensgruppen när socialstyrelsen och försäkringskassans arbetat fram  nya metoder för att bedöma vem som ska få personlig  assistans. Nu har DHR och de andra i referensgruppen brutit samarbetet i protest mot frågorna i det bedömningsinstrument som förslås ska användas. Wenche Willumsen förklarar varför:
 

– Det var dels sättet att ställa frågor på som är väldigt närgångna och i vissa avseende inte alls har med saken att göra. Dels att alla aktiviteter ska anges i minuter, alla ens göranden och låtanden skulle kartläggas. Vi kan inte ta ansvar för det här, säger Wenche och berättar att nästa steg var att man skulle gå ut och testa bedömningsinstrumentet på personer. – Vi tror inte det blir mer rättvist, utan vi tror att de går att göra med andra metoder med större respekt för människan och den mänskliga integriteten. – Jag känner mig kränkt och jag tycker inte man ska behöva bli utsatt för en sådan här granskning även om man ska ha samhället insats säger Wenche Willumsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista