Rimligt eller diskriminerande?

Är frågorna i socialstyrelsens och försäkringskassans bedömningsformulär som man tagit fram för att avgöra vem som ska få personlig assistans diskriminerande?
Diskussion mellan Katri Linna, författaren och läkaren, David Eberhard och Wenche Willumsen, ombudsman DHR.

– 91 sidor är väldigt långt och att svara på sexfrågor och annat är fullkomligt orimligt . Det har inte med saken att göra. Men vissa frågor är naturligtvis rimliga, men de behöver inte vara så klumpigt formulerade, säger David Eberhard, läkare och författare.

– Om jag har ett behov av något tycker jag att det är rimligt att någon ställer frågan: Vad är det för behov du har. Det bästa är om man själv först formulerar sitt behov, sedan behöver man kanske komplettera, säger David Eberhard. 

– Det beror på hur man definierar diskriminering, säger Wenche Willumsen ombudsman DHR. Det är nedlåtande och kränkande mot människor med funktionsnedsättning att behöva bli utsatt för den här typen av frågeställningar, men det är ju ingen situation som människor i allmänhet blir utsatt för och då är frågan om man kan använda diskrimineringsbegreppet, det är det delade meningar om.

– Men jag tycker det är kränkande och det tyder på att man har en människosyn som visar att vi inte är lika mycket värda Jag tror aldrig man skulle komma på att ställa den här typen av närgångna frågor till andra människor. Tänk bara på FRA-lagen, vad människor kände sig kränkta, trängda och integritetskränkta medan det här är betydligt värre . Skulle människor i allmänhet bli utsatta för något i den här vägen skulle det bli ett jäkla liv anser Wenche Willumsen. 

– Jag ser det utifrån vad samhället har för förhållningssätt mot de med funktionsnedsättning, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna. Sedan gammalt har man haft traditionen att det här är sociala rättigheter som man har i välviljans namn i form av hjälp åtgärder. Men ett modernt sätt är att se på saken som FN: standarden på folkrättslig syn. Det vill säga vilket förhållningssätt man ska ha och det handlar om att se alla individer som aktiva samhällsmedborgare och utifrån det ha det stöd som behövs för att alla ska kunna vara aktiva medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".