Heliga Familjen är tillbaka

Heliga Familjen kommer att fortsätta granska familjelivet i sömmarna och utmana påståendet att den lilla trånga kärnfamiljen, med sina begränsande könsroller, skulle vara något naturgivet och oföränderligt.

I år tar programserien upp varför vi egentligen skaffar barn, varför pappaskap är så liktydigt med frånvaro medan moderskap förknippas med självuppoffring, hur familjelivet påverkas av prylfrossa och renoveringshysteri och hur det kan kännas att växa upp med homosexuella föräldrar.

- Att Heliga Familjen väckte så starka känslor som det gjorde, är ett tecken på att det finns ett stort behov av att diskutera de här frågorna. Jag vet inte hur många hundra mail vi fick från lyssnare förra sommaren. De flesta var glada och berörda av programmet och ville dela med sig av egna erfarenheter av familj, men en hel del var också upprörda och menade att vi mobbade kärnfamiljen. Men kärnfamiljen är inte mobbad, tvärtom så lever den och frodas mer än någonsin och jag tror inte att en liten sommarserie som vår kan ändra på det faktumet, säger Maria Sveland, en av programmets upphovskvinnor. Den andra heter Johanna Langhorst och hon tillägger:

 - Jag hoppas ändå att de som lyssnar ska börja fundera och diskutera hur de valt att fördela arbetet hemma. Jag är trött på relationsprat och psykologer som säger åt folk att de duger som de är. Faktum är att familjelivet kräver många timmars obetalt arbete i veckan. De flesta har inte råd med hushållsnära tjänster utan måste ta hand om sin egen skit, ett gratisarbete som fortfarande till största delen utförs av kvinnor. Ingenting blir bättre av att peppa deras självförtroende och prata om känslor, när problemet är att kvinnor alltid förväntas ta det ansvar som männen sviker. Enligt lagen lever vi i en demokrati där kvinnor och män är jämställda, men i hemmet råder fortfarande fucking kungadöme.

- Vi kommer också att diskutera förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och Daniel utifrån ett hedersrelaterat tänkande, säger Maria och Johanna tillägger: 

- Darwin fyller 200 år i år och det firar Heliga Familjen med att undersöka vad vi egentligen vet om hur våra förfäders familjeliv såg ut.

 Familjemiddagarna med olika personer är också ett inslag den här omgången. I år äter vi middag med Göran Hägglund, Marcus Birro, Unni Drougge, Carl Johan och Marianne Lindberg de Geer, Maria Wetterstrand och Göran Skytte.

Heliga Familjen fick flera anmälningar till Granskningsnämnden förra året, men friades på samtliga punkter. Läs Granskningsnämndens bedömning: 

GRANSKNINGSNÄMNDENS BEDÖMNING

Granskningsnämnden konstaterar att det tydligt framgick att utgångspunkten för programserien *Heliga familjen *var att belysa och skapa debatt kring familjebegreppet och jämställdhet. I programmen medverkade ett flertal personer som hade olika åsikter om familj, äktenskap och jämställdhet.

Enligt Granskningsnämndens mening är en programserie av detta slag väl förenlig med SR:s uppdrag att belysa olika skeenden och stimulera till debatt. Nämnden kan mot denna bakgrund inte finna att programserien som sådan eller att valet av medverkande strider mot kravet på opartiskhet i SR:s sändningstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".