Shirley Clamp Foto: Scanpix

Shirley Clamp: Tro på dig själv!

SR Sjuhärad har haft talangjakten Artist i Borås i 19 år. Första året 1989 vann en då 16 år gammal Shirley Clamp. Det blev en dröm som gick i uppfyllelse berättar Shirley och det gav henne dessutom självförtroende att satsa på en musikutbildning.

– Nu inser jag att hade jag inte fått den skjutsen in i branschen så hade jag kanske inte vågat fortsätta. Jag var ganska blyg, berättar Shirley och vinsten fick henne att tänka:
– Nu kör jag! Jag älskar ju detta! Jag rekommenderar varmt talangjakter av olika slag, utan en massa kameror! Med- och motgångar stärker dig och du inser ganska snabbt om detta verkligen är det du vill göra. 

Många P4-kanaler har genom åren haft egna talangjakter men nu går man samman i den landsomfattande tävlingen Svensktoppen nästa. Vinnaren kommer automatiskt att få sin låt testad på Svensktoppen, vad betyder det för artisten som vinner tror du?   
– Naturligtvis betyder det massor. Det kan vara en snabb skjuts in i branschen och det kan ta en väldig fart. Men jag kan inte komma ifrån att jag tycker/ rekommenderar ”lite kött på benen” innan man ställer upp i en så här stor och omfattande tävling. Det blir ett tungt lass och ett stort ansvar att bära med sig om man har turen att slå igenom stort.  

I många år körade du bakom andra artister, det var först 2004-talet som du slog igenom som egen artist då i melodifestivalen. Hur stora, bedömer du, är chanserna att vinnaren av Svensktoppen nästa att blir en stjärna?  
– ALLT kan verkligen hända vem som helst, när som helst. Det är ju tjusningen med äkta talang. Jag älskar sådana sagor där någon från ”ingenstans” slår igenom och tar hela svenska folket med storm. Men åter igen, ju mer erfarenhet du har bakom dig desto bättre blir utgången. 

Vilka tre råd ger du de tävlande i Svensktoppen nästa?
– Var dig själv! (Allt oäkta lyser igenom.)
– Tro på dig själv! (Om ingen annan gör det så kan du ändå gå vidare med huvudet högt.)
– Ha kul! (Du ska oavsett vinst eller ”förlust” kunna säga: Jag hade i alla fall SKITKUL!!!  

Vad hoppas du Svensktoppen nästa ska leda till?
– Att fler talangfulla, målmedvetna artister av olika slag ska få chansen att leva ut sina drömmar!   

Hur ska vinnaren av Svenstoppen nästa förvalta sin vinst för att lyckas?
– Vårda den, älska den och ta ansvar för den! avslutar Shirley Clamp.

Lolo Tode Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista