Carolina Norén Foto: SR

Carolina Norén: Vinnaren en joker

Carolina Norén, programledare för Svensktoppen, ser fram mot att få testa vinnaren av Svensktoppen nästa. Carolina som har gedigen kunskap om svenskt musikliv och varit programledare i P4 för melodifestivalen de senaste 10 åren menar att Svenstoppen nästa kommer att få betydelse för svenskt musikliv.

– Det är en unik chans att få sin låt testad i Svensktoppen, där utmanarna annars redan har kommit en ”bit på vägen”, eftersom kriterierna för att få bli testad är att antingen redan ha spelats en hel del i P4, eller legat högt på försäljningslistor och/eller Tracks, säger Carolina och tillägger:
– Det är nästan som att bli joker i Melodifestivalen.

Vilka chanser har en nykomling som artist på Svensktoppen?
– Lika stora chanser som de andra artisterna, en bra låt går alltid hem. Dessutom kommer artisten redan ha fått uppmärksamhet och spelningar i P4, och så tror jag att ”storyn” kan hjälpa till. Alla gillar askungesagor, minns Marie Lindberg i Melodifestivalen!

Vilken roll spelar Svensktoppen idag?*
– Sedan reglerna ändrades 2003 så att även sång på engelska tilläts, tycker jag att det är Sveriges intressantaste lista för svensk populärmusik. Dessutom är juryn statistiskt utvald av SIFO. 4000 personer är med varje vecka och representerar ett ”Minisverige”, dvs. samma underlag som vid Sifoundersökningar vid riksdagsval och alltså en väldigt trovärdig temp på vad svenska folket tycker. En miljon radiolyssnare är det inte heller så tokigt att ha varje söndag!

Hur ser en typisk svensktoppartist ut?
– Det finns inga typiska svensktoppsartister, det skulle vara enkelt att säga BAO och ”Du är min man”, men det är snarare ett fenomen. Nu har vi t.ex. allt från hårdrocksgruppen Takida till Christer Sjögren på listan. Återigen, en bra låt är en bra låt!

Ge ett recept på lyckad svensktoppslåt, dvs. Ingredienser som krävs för att låten ska gå hem hos publiken.
– Jag tror att låtar på svenska kan ha en längre livslängd på listan, men å andra sidan leder Sanna Nielsen just nu överlägset och sitter säkert i toppen sedan ett antal veckor och hon sjunger på engelska. Jag återkommer därför istället till min slogan ”En bra låt är en bra låt”...

Vad har överraskat dig sedan du tog över Svensktoppen?
– Hur viktig listan är även för de riktigt stora artisterna, som ofta hör av sig och undrar hur det går för dem. Jag är också positivt överraskad över genreblandningen på listan!

Till sist vad hoppas du talangjakten i P4 Svensktoppen nästa ska leda till?
– Att vi hittar nästa stora Svensktoppsartist. Välkommen till listan! hälsar Carolina Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista