Annika Jankell Foto: SR

Annika Jankell: Tag chansen!

Annika Jankell är programledare för paljettradion P4 Premiär som sänder finalen i Svensktoppen nästa från Liseberg, Göteborg den 20 september. Annika hoppas att Svenstoppen nästa blir en följetong som danar nya svenska artister och hon uppmanar alla som drömmer om att bli en stjärna att ta chansen.

– I bästa fall vaskar programmet fram några oemotståndliga guldkorn, säger Annika och tillägger med glimten i ögat att guldkorn betyder ju alltid mycket i musikbranschen, i alla fall guldkalvar, dvs. artister som mjölkar hits, haha!

Vilka chanser har vinnaren av Svensktoppen nästa att lyckas som artist?
– Artistbranschen är ett stort lotteri. Det finns inga garantier för någon. Men vinnaren har genom att vara utmanare i Svensktoppen en klart fördelaktig språngbräda möjlighet att komma in i den snåriga artistbranschen. 

Vad ska en låt ha för att gå hem hos publiken?
– En bra melodi, snygg harmoni och en catchy refräng. Text, sång och arrangemang är också viktigt.

Vilka tre råd ger du de tävlande?
– Försök inte låta som någon annan (typ sikta mot stjärnorna). Följ ditt hjärta och bjud på din personlighet och det som är du. Jobba på ditt bidrag så att du känner att du är ”Bäst i världen”.
– Du får ett fjärde och mycket viktigt råd: Ha kul! 

Du som minglar med alla svenska artister vilken slags artist saknar du i musiklivet?
– Jag går väl inte direkt runt och saknar någon, tycker vi har många fantastiska artister med egna uttryck, men det finns alltid plats för flera.

Vad hoppas du talangjakten i P4 Svensktoppen nästa ska leda till?
– Kul om det blir en årligen återkommande tradition och att programmet vaskar fram flera glimrande guldkorn. Så tag chansen alla presumtiva Charlotte Perellis, Helen Sjöholmare och Per Gesslar...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista