Linda vann överlägset i Halland 2008

Linda Karlsson Johbarn vann i överlägsen stil den halländska uttagningen till Svensktoppen nästa. 24-åriga Linda fick hela 45 procent av rösterna i den direktsända finalen i Falkenberg.

Linda var från början en av 42 artister som anmält att de ville vara med i tävlingen. En jury bestående av fyra personer, bland andra Laila Adéle, valde ut åtta bidrag som fick vara med i tävlingen. De åtta möttes två och två i fyra semifinaler där vinnaren gick till den direktsända finalen. Vid semifinalerna, som hölls på Vallarna i Falkenberg i samband med allsångskvällarna där, fick publiken rösta fram segraren genom att lägga spelkulor i hinkar för respektive artist. 

Linda Karlsson Johbarn är i det närmaste uppvuxen i en turnébuss.
– Redan som spädbarn åkte jag med dansbandet Bluelight på deras resor mellan spelningarna, säjer Linda. Hennes mamma och pappa var båda medlemmar i bandet. Hennes pappa Calle Karlsson är idag uppskattad trubadur och underhållare, hennes mamma Eva Johbarn är körledare och en känd muskprofil i hemorten Varberg.

Sitt första framträdande gjorde Linda redan som 6-åring då hon sjöng Nu Tändas Tusen Juleljus inför ett par tusen åskådare på tomteparaden i Varberg.

– När mamma sjöng sina verser höll jag för öronen, säjer Linda som ofta blir påmind om debuten.

I dag utbildar hon sig till ljudtekniker/musikproducent och har en tvåårig teater- och musikutbildning på Wendelsbergs teaterscen i Mölnlycke bakom sig. Hon skriver också en hel del texter och musik till sig själv och andra.
– Jag skriver låtar istället för dagbok, berättar hon.

Ända sedan Linda var riktigt liten har hon drömt om att få bli artist och nå ut med sina egna låtar. Melodin Till De Lyckliga som hon vann hallandsfinalen med, skrev hon till sin systers bröllop för ett par år sen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista