Cecilia Vennersten

Cecilia Vennerstens råd:Ta ett steg i taget!

1995 var hon den okända sångerskan som slog igenom i Melodifestivalen.
Det vackraste tog publiken med storm.
Men trycket från musikbranschen blev så stort att Cecilia Vennersten nära på tappade bort sig själv.
Här ger hon några goda råd till dem som vågar satsa på Svensktoppen nästa!

Cecilia Vennersten fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen 1995 med Det vackraste. Men alltihop började med SR Sjuhärads tävling Artist i Borås, som numer är den del av Svensktoppen Nästa! Cecilia vann Artist i Borås 1994 och den vinsten betydde mycket berättar hon:

– Mitt självförtroende, som det varit lite si så där med tidigare, stärktes oerhört efter vinsten. Det ledde till att jag vågade anmäla mig till Sikta mot stjärnorna samma år. Min medverkan där gav mig sedan möjligheten att vara med i Melodifestivalen, så SR Sjuhärads Artist i Borås var ett nödvändigt startskott i min karriär. 

Det vackraste, som skrevs av Peter och Nanne Grönvall, samt Maria Rådsten, blev alltså Cecilias första egna hit. Under tävlingarna Artist i Borås och Sikta mot stjärnorna sjöng hon covers. Nytt för i år i Svensktoppen Nästa är att alla artister ska tävla med egen, outgiven musik. Cecilia Vennersten tror att den regeln har både för och nackdelar:

– Fördelen är att man från början blir förknippad med den sorts musik man själv står för, eftersom deltagarna skriver musiken själva, säger Cecilia. Men påpekar att nackdelen är att det ofta är enklare för den som lyssnar att ta till sig en coverlåt.

– De känner redan igen låten och det är alltid trevligt att kunna nynna med från början. Men personligen tycker jag att det är mycket roligare att de tävlar med eget material. Då får de verkligen visa upp både låtskrivar- och sångtalang. 

Cecilia hoppas att Svensktoppen Nästa! ska vaska fram guldkornen ute i landet. De som ännu inte har lyckats slå sig fram i den tuffa musikbranschen.

– Det är väl lite som med alla andra typer av sång- och musiktävlingar, ibland behöver man en liten kick framåt för att komma vidare. Precis som för mig i Artist i Borås och Sikta mot stjärnorna. 

Vinnaren av Svensktoppen nästa, får förutom äran, sin låt testad på Svensktoppen och det anser Cecilia Vennersten betyder jättemycket. Allra helst om man dessutom kommer in på listan.

– Får man in en fot där, får man ju chansen att spelas varje vecka i ett program med jättemånga lyssnare. Och ju mer du blir spelad på radio, desto lättare är det att få komma ut och spela. 

Till sist, att ge råd till de som drömmer om att blir artister är svårt anser Cecilia Vennersten, men två saker är viktiga: Lyssna till ditt inre och ha en plan.

– Man måste lyssna till sitt inre i alla sammanhang och göra det som känns rätt för en själv.

– Att ha en liten plan för vad man vill med sitt musicerade är nog också bra. Jag själv blev väldigt vilsen när jag slog igenom. Jag hade givetvis drömt om att bli sångerska, men hade absolut ingen aning om vad det kunde innebära. Dessutom visste jag inte riktigt vad jag ville göra i musikväg, säger Cecilia. Hon berättar att efter Melodifestivalen 1995 och Den Vackraste gick allting så oerhört snabbt. Alla ryckte i henne och ville ha henne med:

– Jag tappade bort vem jag var och visste inte vilket ben jag skulle stå på till slut. Det var naturligtvis inte bra för min självkänsla och det tog ett bra tag innan jag hann ikapp mig själv igen. Det är ett scenario som kan drabba den som vinner Svenstoppen Nästa! Då tror jag det kan vara bra att vara förberedd och ha en plan för vad man vill, säger Cecilia och avslutar:

– Ta ett steg i taget, med båda fötterna på jorden. Det låter som en omöjlig ekvation, men det går. Det vet jag nu!

Lolo Tode Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".