Strunta i tävlingen ha kul!

Annika Jankell är P4 Premiärlejonet som 2008 korade den första vinnaren av Svensktoppen nästa !
I P4 Premiär kommer Annika att presentera alla artisterna allt efter som de blir klara under sommaren och den 23 augusti står hon själklart bered att med lyssnarnas hjälp plocka fram årets vinnare.

Annika har stora förhoppningar på Svensktoppen nästa 2009. Det är här hon hoppas att morgondagens Carola, Kent eller Måns ska slå igenom.

Inför årets tävling har reglerna skärpts. Artisterna måste komma med nyskrivet material eller i vart fall material som inte tidigare spelats in och marknadsförts. Det är en utveckling som Annika gillar:

– Jag tycker det blir mycket mer spännande, för det höjer nivån och möjligheten att hitta artister som inte är dussinkopior.

2008 var det en balad som vann, Vid sidan av dig av Camilla Wallin, som sedan låg fem veckor på Svensktoppen.
Vilka slutsatser kan man dra av det?

– Det är som bekant svårt att ta sig igenom nålsögat till Svensktoppen. Att Camilla lyckades i konkurrens med etablerade artister säger mycket.

Vad menar du?

– Jo att själva tävlingen Svensktoppen nästa är uppbyggd på ett smart sätt med flera exponeringsmöjligheter för artisterna, förklarar Annika och tillägger:

– Dessutom visar denna artisttävling att det finns många oetablerade begåvningar som är värda en plats i solen.

Tusentals har känt sig kallade att skicka sina bidrag till P4-kanalerna, frågan är vad hade Camilla Wallin som gjorde att hon och hennes låt vann? För Annika är det enkelt:

– Äkta känsla och melodiös hitpotential, säger hon och ger årets tävlande tre goda råd som kan sammanfattas som: Strunta i tävlingen, gilla läget.

­– Ha kul! Fokusera mer på känslan av att det är kul att stå på scen - än att "vinna" en tävling.

– Tro på er själva. Snegla inte oroligt på konkurrenterna utan sträck på ryggen och tro på dig själv!

– Ha modet att ta ut varje sekund av scenframträdandet. Det märks hela vägen till radiolyssnarna om du trivs på scen! avslutar Annika Jankell.

Lolo Tode Palm

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".