Nu är det äntligen dags!

Under våren och sommaren 2013 arrangerar Sveriges Radio för sjätte året i rad P4:s stora musiktävling Svensktoppen nästa!

Tävlingen är öppen för både nya och etablerade låtskrivare och artister. Fram till 1 april kan man skicka in sitt tävlingsbidrag till sin lokala P4-kanal. Därefter väljer jurygrupper på de olika kanalerna ut de tävlingsbidrag som går vidare till lokal delfinal. Tävlingsbidrag ska kunna framföras live inför publik.

Sverige bubblar av musikalisk skaparkraft och fantasirikedom. Låtskrivare och textförfattare låter sin kreativitet flöda och mynna ut i nya låtar. Artister och musiker spelar och sjunger eget nytt originalmaterial. Låtar komponeras på gitarr, klaviatur eller med datorns musikmjukvara. Med hjälp av Svensktoppen nästa och P4:s 25 lokala kanaler finns åter chansen att nå ut med sin nyskrivna och nyinspelade låt till en stor rikstäckande publik.

Längs resan kommer en mängd nya originallåtar höras och tävla i Sveriges största radiokanal P4. När Svensktoppen nästa når den stora direktsända riksfinalen på Liseberg i Göteborg den 25 augusti tävlar åtta slutligt utvalda låtbidrag om vinsten och en utmanarchans till Svensktoppen. I år erbjuds den vinnande artisten också en plats i Melodifestivalen 2014!

Förra året skickades 950 nyskrivna låtbidrag till Svensktoppen nästa och landets lokala P4-kanaler. Slutlig vinnare blev låtskrivaren och artisten Terese Fredenwall. Hennes tävlingsbidrag Drop the fight snurrade flitigt i P4 och testades till Svensktoppen. Terese spelade live med sitt band under delfinalen i Stockholm och riksfinalen på Liseberg i Göteborg. Senare under hösten uppträdde hon också tillsammans med Radiosymfonikerna i Berwaldhallen när programmet Svensktoppen firade 50 år.

Som första direktkvalificerade artist tävlade också Terese Fredenwall med egna låten Breaking the silence i Melodifestivalen i SVT i februari 2013.

Så varför inte skicka in din nyskrivna och nyinspelade originallåt till din lokala P4-kanal som bidrag till årets tävling?  Du hittar mer information om Svensktoppen nästa och tävlingsregler här på sajten.

Lycka till!

Maths Broborg

Projektledare Svensktoppen nästa!
Sveriges Radio