Så tävlar du i P4 Nästa 2017

Inskickningsperioden för 2017 är nu över. Tack alla som skickat in sina tävlingsbidrag.

P4 Nästa söker nyskriven och nyinspelad musik från både nya och etablerade låtskrivare och artister i hela Sverige. Inskickningsperioden för tävlingsbidrag är 1 mars-1 april 2017. Låten får inte vara publicerad, utgiven eller spelad före 1 januari 2017.

Om du vill skicka in ett tävlingsbidrag gör du följande när du har din nya originallåt och inspelning klar:

 • Läs först igenom Sveriges Radios tävlingsregler för P4 Nästa
 • Ladda hem och fyll i tävlingsblanketten (högerklicka och välj "öppna länk i ny flik" så laddas den ner till din dator) som ska följa med när du skickar in ditt tävlingsbidrag. 
 • Ansök i god tid om ett konto på Sveriges Radios musikportal så du kan ladda upp ljudfilen med ditt tävlingsbidrag före inskickningsperiodens slut 1 april.
 • Ladda upp ditt tävlingsbidrag på Sveriges Radios musikportal enligt instruktioner du finner nedan.
 • Mejla eller skicka slutligen din fullständigt ifyllda tvåsidiga tävlingsblankett till den lokala P4-kanal där du önskar tävla, tillsammans med ett högupplöst foto på artisten (JPEG-bild i liggande format, minst 2000 x 1500 pixlar, glöm inte ange fotograf) och en artist- och låtskrivarbiografi.

Så namnger du dina blanketter

 • Namnge din tävlingsblankett: Låttitel_Artist_P4N 2017_blankett_P4 kanal
 • Namnge din biografi: Låttitel_Artist_ P4N 2017_ Bio_P4-kanal
 • Namnge ditt artistfotografi: Låttitel_Artist_ P4N 2017_ Foto_ P4-kanal
 • Ange slutligen Låttitel_Artist_P4N 2017_P4-kanal i ämnesraden till e-posten med tävlingsunderlagen som du skickar till din P4-kanal.

OBS! Samtliga underlag behöver skickas in för att bidraget ska kunna vara med i tävlingen. Notera också att både din uppladdade ljudfil och dina inskickade tävlingsunderlag (tävlingsblanketten, biografin, foto) behöver ha anlänt till din P4-kanal senast 1 april 2017 för att kunna vara med i tävlingen.

Uppladdning av din låt till Sveriges Radios musikportal

För att ditt bidrag ska kunna delta i tävlingen behöver du ladda upp låten till vår musikportal. Om du inte tidigare laddat upp musik till musikportalen ansöker du först om konto hos oss. Information om hur du gör hittar du här Musikportalen. Där finns även en FAQ med svar på de vanligaste frågorna.

 • Viktigt! När du laddar upp din låt i musikportalen finns det ett antal fält som du ska fylla i:
 • I fältet Version/mix skriver du ”P4N 2017” och den P4-kanal som du vill tävla i. Exempel: P4N 2017 P4 Gotland. Det fältet är obligatoriskt. Om du missar att fylla i detta fält kommer ditt bidrag inte att synas. 

Notera att du bara får skicka ditt tävlingsbidrag till en P4-kanal, inte flera. Vid frågor eller problem med uppladdningen, kontakta musikportalen@sr.se

Inskickning av CD med ditt tävlingsbidrag

Om du inte har tillgång till internet kan du posta en ljud-CD med din låt tillsammans med en ifylld och utskriven tävlingsblankett, ett högupplöst foto och en kort artist- och låtskrivarbiografi.

CD:n och tävlingsunderlagen skickar du till P4 Nästa på din lokala P4-kanal där du vill tävla. Glöm inte att ange titel, artist, låtskrivare, P4 Nästa 2017, kontaktuppgifter, e-post och telefonnummer på både CD-skivan och eventuellt omslag.

Vilka krav ställs på låten och inspelningen?

 1. Tävlingsbidraget behöver vara en egen originallåt (inte cover), inspelad i god hemstudio- eller studiokvalitet (inte live).
 2. För att bibehålla hög ljudkvalitet på ditt tävlingsbidrag rekommenderar vi att du laddar upp din ljudfil som en WAV/AIFF-fil, 16 eller 24 bitar, 44.1 eller 48 kHz.
 3. Som artist kan du medverka på ett tävlingsbidrag, som låtskrivare eller textförfattare kan du bidra med flera bidrag. Du kan bara skicka ditt tävlingsbidrag till en P4-kanal, inte flera.
 4. Tävlingsbidraget får inte vara längre än 4 minuter och det ska kunna framföras live i samband med eventuella lokala finaler och eventuell riksfinal.
 5. Den inskickade låten måste vara den färdiginspelade och färdigmixade versionen.
 6. Låten/inspelningen får inte vara publicerad/utgiven/spelad före 1/1 2017. Läs tävlingsreglerna här!

Vem avgör?

Den lokala P4-kanalen kommer att lyssna på ditt inskickade bidrag. Med hjälp av en jury väljs de bidrag ut som går vidare till lokala finaler. De tävlande som gått vidare får besked via den tävlingsansvariga på respektive P4-kanal.

De tävlingsbidrag som väljs ut som lokala finalister kommer presenteras och spelas i den lokala P4-kanalen. Inför/under den lokala finalen röstar både publiken och en jury. Efter att publikens och juryns röster har räknats var för sig, omvandlas rösterna till poäng utifrån inbördes placering. Dessa poäng vägs ihop och en vinnare utses. Skulle flera bidrag hamna på samma placering är det publikens poäng som väger tyngst.

Inför riksfinalen väljer en jury med bl a representanter från Sveriges Radio och musikbranschen ut åtta finalister från de 25 lokala vinnarna. I samband med både lokala finaler och riksfinal är publiken med och röstar och påverkar slutresultatet, tillsammans med en jury.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista