1 av 2
Red Nova från Ludvika vann Svensktoppen Nästas dalafinal 2013. Foto: Tobias Gruhs
2 av 2
Red Nova
SVENSKTOPPEN NÄSTA 2013

Red Nova vann dalafinalen

Ludvikabandet Red Nova vann Svensktoppen nästa med låten Three seconds, när den lokala delfinalen avgjordes i Falun på onsdagseftermiddagen. Bandet, som spelar rock av det hårdare slaget var både juryns och lyssnarnas favorit.

- Det här är väldigt roligt, säger bandets frontfigur Pär Eriksson.

- Det kändes bra när vi spelade, men det är alltid svårt att veta vad folk gillar. Det var ju många olika musikstilar i tävlingen.

Red Nova består av Pär Eriksson från Ludvika (sång, gitarr), Simon Hjortek från Borlänge (sång, trummor) och Tobias Ohlson från Sunnansjö (sång, bas). Pär och Simon har även varit med och skrivit text och musik till Three Seconds, tillsammans med David Sivelind från Nyhammar.

- Det är rakt på sak, en medryckande refräng och ett stabilt scenframträdande. Man vill se och höra mer av Red Nova, säger Bella Åström, juryns ordförande.

Vinnarbandet har turnerat i Japan, England, Filippinerna och Sverige där de spelat på festivaler som Peace and Love och Rockstad:Falun, och nyligen släpptes deras debutskiva "Sharp Colours And A Taste Of Dust".

Nu får bandet chansen att gå vidare till en av åtta finalplatser, till den stora sverigefinalen på Liseberg 25 augusti.

Red Nova fick totalt 80 poäng, full pott av juryn och flest lyssnarröster.

På andra plats hamnade Borlängebandet Ovan Jord med 55 röster.

Trea kom Apopocalyps från Borlänge med 49 poäng.

På fjärde respektive femte plats hamnade Helena Haga och Malin Olsson.

Svensktoppen nästa är P4:s musiktävling för låtskrivare, artister och nyskriven musik. 2013 arrangeras den för sjätte året i rad och med hjälp av landets 25 lokala P4-kanaler.

Av alla 25 vinnarbidrag väljer en jury ut 8 finalister. Publiken och en jury röstar fram en vinnare. Förutom en utmanarchans till Svensktoppen blir vinnaren även erbjuden en plats i Melodifestivalen.

Tävlingen är öppen för nyskrivna låtar från både nya och etablerade låtskrivare och artister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".