Elfving möter...

… Percy Nilsson, 15 juni i P4.

Percy Nilsson är Malmö-pågen som blev snickare, som blev byggmästare, som blev miljardär, som blev hockeyboss. Men i hemstaden är hans mest ”bara” P e r c y med malmöiterna. Just nu är han i färd med att förverkliga drömmen om jättebygget Malmö-arena.

Percy Nilsson föddes i arbetarkvarteren på Lönngatan i Malmö 1943, växte upp, blev snickare och startade eget. I slutet av 1980-talet hade Percy Nilsson Bygg 150 anställda. Precis innan fastighetskrisen på 1990-talet sålde han sitt bolag och flyttade till Belgien, men kom hem igen efter några år utomlands.

Redan i mitten av 80-talet hade han engagerat sig i stadens hockeyliv. 1984 blev Percy Nilsson vald till ordförande för ishockeyklubben Malmö IF, numera Malmö Redhawks. Klubben hade dåliga finanser, men efter några år var ekonomin sanerad. 1988 satsade Percy stort på MIF och pumpade in många miljoner i klubben.

Ulf Elfving möter Percy Nilsson i Hyllie utanför Malmö. Där bygger han nu Malmö-arena som ska invigas i höst.

Arenan har han haft i tankarna i tio år och den kommer att rymma 12 000 personer. Till denna medföljer gigantiska kontorslokaler, Skandinaviens största varuhus, bostäder för 30 000 personer och lyxhotell.

Detta är hans största projekt någonsin, och en dröm som han ser till går i uppfyllelse.

Programmet hör du den 15 juni klockan 14.03 i P4. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".