Elfving möter...

...Jan Carlzon, 27 juli

För de flesta svenskar är han mest känd som SAS- Janne. I tretton år, 1981-1993, var han dynamisk VD och koncernchef för det skandinaviska flygbolaget.

Här satte han sin prägel på företaget genom att bland annat se till att bolaget blev världsbäst på att hålla tidtabellen, införa business class, platta till organisationen och skicka hela SAS-personalen på charmkurs för att möta passagerarna med ett leende. Och 1986 utsågs SAS till världens bästa flygbolag. Innan SAS-perioden hade han varit framgångsrik vd för Linjeflyg, Vingresor/Club 33.

För tjugo år sedan revolutionerade han också synen på ledarskap i sin bok ”Riv pyramiderna!”. Den i särklass mest sålda managementboken i vårt land (200.000 exemplar).

Teorin om en stark ledare, färre mellanchefer, mer ansvar för medarbetarna gjorde dåvarande SAS-chefen Jan Carlzon till en världskänd ledarguru.

Jan Carlzon lämnade SAS i november 1993 och grundade 1994 investeringsbolaget Ledstiernan AB där han är styrelseordföranden. Han är idag verksam som delägare och investerare i en rad företag.

Han har varit ordförande i Svenska Tennisförbundet och är idag ordförande i organisationen Företagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista