Liza Marklund och Ulf Elfving

… Liza Marklund- i mordmiljö 19 oktober

Kassörska, lagerarbetare, städerska, servitris, journalist, chefsredaktör, ja Liza Marklunds CV är långt, men det var först för ganska så precis åtta år sedan som hon slog genom ordentligt med sin debutroman ”Sprängaren”.

I och med det blev hon en av landets mest populära författare. Tillsammans med Jan Guillou bildade hon ”Piratförlaget” där hon nu ger ut sina böcker. Liza Marklund har skrivit ett flertal, bland annat deckarserien om kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon. Hon har även skrivit böcker som ”Gömda” och ”Asyl”, två dokumentärromaner om en kvinna som misshandlats.  

Lizas romaner har sålt i 7,5 miljoner exemplar på 30 språk. Två av dem har filmatiserats av Colin Nutley med Helena Bergström i huvudrollen. 

2007 tilldelades Marklund det svenska litteraturpriset.  

Nu är hon aktuell med boken ”En plats i solen” som är den åttonde i raden om Annika Bengtzon. Historien utspelar sig i Spanien där en svensk barnfamilj hittas ihjälgasade i sin villa och Annika Bengtzon skickas motvilligt ner för att bevaka händelsen för Kvällspressens räkning. Boken har beskrivits med följande ord: mediesatir, kärleksroman och deckare.  

Förövrigt är Liza Marklund idag krönikör i Expressen och norska Verdens Gang. Sedan 2004 är hon ambassadör för svenska UNICEF, ett uppdrag hon delar med Mikael Persbrandt, Kajsa Bergqvist och Lill Lindfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".