Ulf Elfving och Maj Briht Bergström Walan. Foto: Ulf Elfving.

…Maj Briht Bergström Walan, 26 oktober

Säg sexualupplysning och man tänker snart på just den här färgstarka kvinnan, Maj Briht Bergström Walan är vårt lands första auktoriserade sexolog. Hon är sexualundervisare, sexualforskare och legitimerad psykolog. Hon är även utbildad till barnmorska med specialisering inom klinisk psykologi. Utöver det har hon en magisterexamen i litteraturhistoria och nordiska språk.

På 1970-talet startade hon svenska sexualforskningsinstitutet och ungefär då medverkade hon även som expert och sakkunnig i filmerna ”Ur kärlekens språk” och ”Mera ur kärlekens språk”. Filmerna tar upp flera sexuella områden som manlig och kvinnlig homosexualitet, könssjukdomar och droger och sex.

Den förstnämnda filmen hade premiär ibland annat USA innan den visades på biograferna här i Sverige 1969. Där orsakade den då stort rabalder och beslagtogs i tullen och en tjugo månader lång rättsprocess följde, ända till Högsta Domstolen i Washington, där filmen frikändes 1971. 2004 gjordes en ny version av filmen med bland andra Regina Lund i huvudrollen.

Maj- Briht har skrivit flera böcker, bl.a. ”Den svenska kvinnorapporten”, ”Din bok om kärlek och sex”, ”Förbjudna drömmar” och ”Passioner”. I slutet av sextiotalet skrev hon sexspalten i Expressen och fungerade även som rådgivare inom samma ämne i bland annat ”Mitt livs novell”.

1997 belönades hon för sin internationella pionjärinsats inom sexologin av World Association of Sexology.

Trots sina 83 år tänker Maj Briht inte dra sig tillbaka, hon älskar sitt arbete och fortsätter så länge folk vill lyssna på henne och så länge hon orkar och har lusten kvar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista