1 av 4
Finalister 2 Foto: SR
2 av 4
svensktoppen nästa Foto: SR
3 av 4
Finalister 1 Foto: SR
4 av 4
Julia Humla Foto: Privat
18 April

Här är årets finalister

3:07 min

Kolla in vilka som har tagit sig vidare genom att klicka på bildspelet

Nu har juryn överlagt och bestämt sig för vilka som ska få tävla mot varandra i Svensktoppen Nästa 2013, Gävleborg. I juryn detta år hittar vi:

Erik Myrlund, projektledare för Svensktoppen Nästa Gävleborg

Max Landergård, tidigare programledare på P4 men även musiker själv

Lisa Pehrsdotter, kulturredaktör Gefle Dagblad 

Några ansikten känner vi igen från tidigare år och några provar på för första gången. Där emellan hittar vi artister som vi sett både en och två gånger i tv.

Clara Sagström, Järvsö

Bidrag: Lillasyster

T/M: Adam Sagström (text & musik) och Arvid Källgren (Musik)

Clara Sagström kommer många ihåg från programmet "The Voice" där hon tog sig ända till semifinal. Efter att i sista sekund skickat in bidraget "Lillasyster" så är hon nu klar som en av finalisterna i Svensktoppen Nästa, Gävleborg. Med låten "Kalifornien" så hörde vi Claras röst frekvent förra sommaren i radion. Men tillbaks till detta år, vart var jag? jo, tittar man på vem som har varit med och skrivit låten så är det ingen mindre än Claras bror Adam Sagström. För er som hängt med i tävlingen vet att det var just Adam som tog oss till final förra året. Då tävlade han själv på scenen. Men nu är det dags för lillasyster, och ja så heter ju faktiskt låten.

Higher Ground, Sandviken

Bidrag: Glory

T/M: Petter Eriksson, Niklas Hammarberg, Peter Lindberg, Ulf Merkell och Erik Pettersson

Med låten "Glory" så vill Higher ground från Sandviken få revansch från förra året. Låten ger oss mycket nostalgi från 80-talet men i modernare tappning. Detta erfarna band har fortfarande mycket att säga till om och har en stor fanbase inte minst i Sandviken. Bandet skapades 1994 och har under åren släppt en otrolig mängd musik. I detta nu förbereder man en hel platta som kommer att släppas senare i år. Välkomna tillbaka grabbar!

Jimmy Nordin, Gävle

Bidrag: Fly away with me

T/M: Jimmy Nordin

Jimmy Nordin känner många igen som idrottsman, men visste ni att hans låt "Gabriel" sedan förra året rullat flitigt på P4? Klart ni visste det, men om ni inte gjort det så har Jimmy turnerat flitigt det senaste året både i vårt vackra län och utanför. Jimmy skapar harmoni och tid för eftertänksamhet med låten "Fly away with me"

Melina Floridés, Gävle

Bidrag: Little taximan

T/M: Melina Söderberg

Melina Florides fick sin första gitarr när hon var tre år och visste tidigt att det var musiken som låg närmast hjärtat. Hon har uppträtt både runt om i landet men även utomlands. Melina betyder melodi på grekiska och om det är en slump, ja det har vi inget svar på. Man hamnar direkt på en strand, en solnedgång och vågor som slås mot sanden. Sen en återkommande taxibil såklart. Varför ser jag en typisk gul New York taxi för? Reggae är en genre vi inte vart bortskämda med att få, men nu har det blivit dags för Melina och reggaen att entra Svensktoppen nästa-scenen.

Sophia Rapp, Hudiksvall

Bidrag: Svär inga eder

T/M:& Sophia Rapp Johansson (Musik) Henrik Mangseth

Sophia Rapp är ett namn vi många känner igen. Just det, hon tilldelades ju "Katapultpriset" för sin diksamling Silverfisken och nominerades till tidningen VI:s litteraturpris för romanen "Tills skulderbladen blivit vingar". Men hon har ju gjort så mycket mer, hon har bland annat släppt plattan "Det andra landet". Det låter som man flirtar lite med Sara Varga men i sådana fall en Varga med överraskningar.  Nu är det dags för Svensktoppen Nästa, premiär för Sophia i detta sammanhang och vi önskar all lycka till.

Greybeards, Gävle

Bidrag: Future designs

T/M: Olle Westlund

Musik: Ingemar Mårtensson, Simin Mojtahedi, Niklas Nironen

De är fyra unga musiker i 20-årsåldern som spelar rock´n´roll. Tillsammans skapar det bandet "Greybeards". De har, trots sin unga ålder, lirat flitigt och mycket. Bandet i sig är relativt ungt (1 år) men de har alla spelat i andra konstellationer tidigare. Just nu går de sista året på Vasaskolans Jazzlinje i Gävle. Men vi vill påminna, det här är inte ett Jazzband, men det gungar ordentligt bra. Om Beatles hade funnits idag, och man hade kastat in dem i en torktumlare, slängt på mer attityd och tagit bort vickande höfter, då har ni Greybeards refräng. Och det menar jag på ett bra sätt.  Fast, det är ju bara min tanke. I övrigt kan man inte jämföra låtarna om du frågar mig.

Niklas Karlsson & Gamla stans orkester, Färila

Bidrag: Drömmare

T/M: Niklas Karlsson

Niklas Karlsson sätter Färila på karten, ja och då menar vi ju självklart för just denna tävling. De har inte varit med tidigare och vi välkomnar er med öppna armar. Det här en låt där man verkligen hör hur mycket hjärta och engagemang Niklas och Gamla stans orkester lagt ner på produktionen. Om jag personligen får sätta en referens så är det Bruce Springsteen möter Hälsingland.

Mita, Torsåker

Bidrag: Words

T/M: Marita Vikström

Hon är tillbaka i Svensktoppen nästa och tävlar i år med ett bidrag som får en att luta sig tillbaka på altanen medans solen kastar ett sken över en. Men i texten gömmer sig en djupare mening som skapar eftertanke. Hon har rest inom Sverige och Norden, Irland och Holland samt USA, där hon, vid två tillfällen medverkat i en bluegrass Tv SHOW i Virginia den Amerikanska södern. Välkommen tillbaka!

Julia Humla, Hudiksvall

Bidrag: You and i

T/M: Julia Humla

Efter att "Östen med resten" hoppat av tävlingen så fick Julia Humla, Hudiksvall, chansen och hon blev glatt överraskad när vi ringde upp henne. Det är en mycket melodiös stycke som bärs fram av Julias röst. När man gör en sådan här låt där artisten ensamt leder fram låten med hjälp av rösten så blir solisten lätt sårbar. Det är lätt för lyssnaren att höra fel. Men trots sin unga ålder så blir man mäktigt imponerad av hennes säkerhet och mogenhet. Det ska bli mycket spännande att se Julia Humla entra Svensktoppen nästa-scenen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista