Som trolleri

”Som trolleri” tilldelades pris för bästa radiodrama för unga i Prix Ex Aequo

Segertåget fortsätter för Som trolleri av Drama för unga i Barnradion. Radiodramat har tidigare i år vunnit guld i New York Festivals och Nordiska Radioteaterpriset i Oslo. På fredagskvällen stod det klart att Som trolleri även tilldelas priset för bästa radiodrama för unga i den prestigefulla tävlingen Pris Ex Aequo i Bratislava i Slovakien.

Juryns motivering lyder: "The prize is awarded for a mesmirizing production, where sublime acting, direction, music and soundscape come togheter to illuminate a multi-layered text. In a seamlessly merging fact and fantasy world, the three-dimensional characters in this coming of age drama address universal issues of personal freedom, family and friendship and the consequences of life decisions not easily taken."

– Det är fantastiskt att Som trolleri fortsätter att vinna fina priser över hela världen. Det är något magiskt med serien Som trolleri. Alla som var med gav allt av sig själva. Från musiker och skådespelare fanns det hela tiden en nyfikenhet och en förståelse för de självklaraste och största av känslor, som förälskelsens rus och förvirring, kamp och eufori, säger regissören Eva Staaf.

Som trolleri bygger på en bok av Mårten Melin och handlar om snart 13-åriga Mona som en varm sommar träffar en märklig pojke i skogen. Hon dras till honom samtidigt som hon förstår att något är väldigt annorlunda med den här pojken. Stora krafter sätts igång som hon inte kan – eller vill – stoppa. Det är en historia om den första stora förälskelsen och frigörandet från föräldrarna och barndomen. Och om att göra egna val.

Annika Norlin och hennes band Säkert! (Henrik Oja) står för den trollska musiken i Som trolleri.

Mona spelas av Greta Hedin och pojken Mikael av Buster Isitt, känd från två av SVT:s julkalendrar, “Hotell gyllene knorren” och “Piratskattens hemlighet”. Den mystiska berättaren görs av den folkkära skådespelaren Claire Wikholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".