Om Sommarklassiker

I sommar öppnar Drama för unga på locket sin skattkista och lägger ut några av de mest populära serierna för sommarlyssning. Det blir äventyr, mysterier och allvar: allt från Tintin till Alice i Underlandet.

Från och med 11 juni kan du ladda ner och lyssna på alla avsnitt, så passa på att ladda upp med gripande historier innan långresan.

Luta dig tillbaka i solstolen, lägg dig i hängmattan, köp den största glassen och sätt på dig de skönaste lurarna och lyssna.

Du hittar Sommarklassiker under Drama för unga i appen Sveriges Radio Play och där poddar finns. Programmen sänds måndag – fredag i P4 10.03-10.15 med start den 11 juni och tio veckor framåt.

Serierna i Sommarklassiker

Tintin och det hemliga vapnet - sänds 11 juni - 22 juni

Tintin och hans vän kapten Haddock tänkte att det fick vara slut på alla äventyr. Men plötsligt börjar egendomliga saker att hända på slottet där Haddock bor. Och när deras vän professor Kalkyl blir kidnappad tvingas de rycka ut igen! Av Hergé.

Lars in de Betou står för bearbetning, regi och musik. Albin Flinkas gör rollen som Tintin. Övriga roller görs av bland andra Göran Forsmark, Helge Skoog och Anna Pettersson.

 

En ö i havet - sänds 25 juni - 20 juli

Systrarna Steffi och Nelli tvingas fly från Österrike till Sverige. De drömmer om att komma till ett paradis. Istället möts de av en hård verklighet. Hur ska de klara sig nu, i ett land som de inte vet någonting om? Av Annika Thor.

Anders Nyman står för manus och Anders Grönros för regi. Johan Söderqvist är kompositör. I rollerna som Nelli och Steffi hörs Jasmine Heikura och Katja Sjöblom. I övriga roller hörs bland andra Lena Granhagen, Sten Ljunggren och Åsa Karlin.

 

Alice i underlandet - sänds 23 juli - 3 augusti

Alice följer efter en vit kanin, faller ner i ett hål och hamnar i en märklig, magisk värld. Lewis Carrolls klassiska historia som ett spännande radiodrama.

Magnus Lindman står för översättning och bearbetning, Peter Adolfsson är kompositör. Anaïs Gonzales gör rollen som Alice. I övriga roller bland andra Jacob Lamb, Cecilia Frode och Leif Andrée.

 

Äventyrsveckan - sänds 6 augusti - 15 augusti

Amanda har ingen vän i sin klass. Värst av alla är Philip. Men på klassresan inträffar  en händelse som tvingar ihop de två för att kunna klara sig. Av Sofia Nordin.

Anders Nyman står för dramatiseringen och Peter Schildt för regin. Musik av Anders Melander. I rollerna hörs bland annat Mylaine Hedreul, Emil Börner, Lena T Hansson, Sten Elfström med flera. 

 

Sunnanäng  - sänds 16 augusti - 17 augusti

Astrid Lindgrens saga från fattigdomens dagar om de två föräldralösa syskonen Anna och Matthias, som måste arbeta för en elak bonde och knappt får mat.

 

Lånarna - söndagar 29 april - 1 juli, klockan 10:45-11:00

Möt Arrietty och hennes familj. De bor under golvet i ett gammalt engelskt hus och lever av att ta hand om sådant som människorna nog ändå inte kommer sakna. Av Mary Norton.

 

Mördarens apa - Obs! Sänds i P1, vardagar 25 juni - 6 juli, klockan 20:35 - 20:55

Gorillan Sally lever med sin bäste vän Chiefen, en finsk sjöman på båten Hudson Queen. Men så hamnar Chiefen i fängelse. Följ med gorillan Sally Jones på äventyr för att rentvå sin vän. Av Jakob Wegelius.