Fokus serie om kvinnohälsa

Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige. Ingalisa Sundberg från Bollnäs förstod inte att hon fått en hjärtinfarkt och det dröjde en vecka innan hon åkte till sjukhuset för att söka vård.

Ataxi

Ataxi är en ovanlig neurologisk sjukdom. Malin Wikström blev sjuk när hon var 13 år gammal. Inte förrän fyra år senare fick hon diagnosen Ataxi. Att drabbas av en sällsynt sjukdom är svårt, möjligheterna till att få den vård och rehabilitering som krävs är inte lätt berättar Malin. Själv har hon fått kämpa för sina rättigheter och möjligheter till ett värdigt liv.

Multipel skleros

12 000 svenskar lider av multipel skleros (MS), en livslång och handikappande sjukdom hos yngre vuxna som ofta kraftigt påverkar livskvaliteten. Men tillgången på specialiserad MS-vård och rehabilitering varierar kraftigt över landet. Det konstaterar socialstyrelsen, och det är något som även Lillemor Forslund i Bollnäs har upplevt. Hon fick diagnosen MS efter att ha kämpat i åtta år för att bli riktigt undersökt - men blivit misstrodd och kallad inbillningssjuk.

Fibromyalgi

Nio av tio som insjuknar i sjukdomen Fibromyalgi är kvinnor. Genom årtionden har patienter med sjukdomen blivit missförstådda och misstrodda. Men 1990 så fastställdes sjukdomen av American College of Reumatology och därmed så blev även diagnosen accepterad över hela världen. Elisabet Haglund fick sin diagnos för sex år sedan.

Struma

Struma är en typisk kvinnosjukdom, fyra av fem patienter är kvinnor. Struma innebär att sköldkörteln antingen producerar för mycket eller för lite hormon. Man kan få struma i alla åldrar, men det är lite vanligare under pubertet och graviditet. Man kan även få cancer i struman något som drabbade Barbro Folkdotter i Söderhamn.

Rubbningar i sköldkörteln är en av våra stora folksjukdomar. Omkring 100 000 personer i Sverige behandlas idag för rubbningar i sköldkörteln men mörkertalet är stort och orsaken till det är att sjukdomen kommer smygande och symptomen är lätta att förväxla med andra.

Ove Törring överläkare - universitetslektor Södersjukhuset Stockholm.

Elöverkänslighet

Elöverkänslighet är erkänt som funktionshinder. Men forskare och läkare är oeniga om det verkligen existerar.
I ett nummer av tidningen Ny teknik exempelvis avfärdas elöverkänslighet som en fobi som lätt går att bota med piller. Ing-Marie Granath i Bollnäs har fibromyalgi och sedan början av 2000-talet blev hon överkänslig för el.

Olle Johansson docent i neurovetenskap på Karolinska Institutet i Stockholm har i många år forskat i ämnet elöverkänslighet.

ADHD

I varje klass kan det finnas två eller tre skolbarn med funktionshindret ADHD. Typiska symptom är problem med uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet. Det är vanligare att pojkar får diagnosen ADHD än flickor. Det kan bero på att pojkar och flickor uppträder olika. Och det kan bland annat innebära att flickor inte får den hjälp de behöver.

22 åriga Caroline fick diagnosen ADHD för bara en månad sedan.

Ledgångsreumatism

I vår serie om kvinnohälsa träffar vi Gullbritt Thyrell från Hudiksvall. I över 20 år har hon haft ledgångsreumatism, det i sin tur har lett till benskörhet.

Och det här är något som har påverkat hennes vardag och begränsat hennes frihet.

Att hantera sorg i samband med en livslång sjukdom

Det är inte ovanligt att personer som får besked att de drabbats av en kronisk sjukdom hamnar i en sorg. Vetskapen att aldrig bli frisk från sin sjukdom kan vara mycket påfrestande.

Margoth Berglund i Ljusdal har råkat ut för två kroniska sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".