Vem lyssnar på barnen?

Radio Gävleborg granskar socialtjänstens omhändertagande av barn och ungdomar i länet.

Hur har de haft det, de som tvångsomhändertagits som unga?

Vad har de för förtroende för socialtjänsten och hur mycker ger de egentligen för deras insatser?

DEL 1 - MÅNDAG 22 OKTOBER

Fokus har följt upp några av dem som blev tvångsomhändertagna i Gävleborg för fem år sen, och det här är deras berättelser.

Vi ska påpeka att ungdomarna egentligen heter något annat, och att vi inte hör deras egna röster.

Holger Peterson, programutvecklare Rädda Barnen Gävleborg/ Dalarna anser att vuxenvärlden glömmer bort att lyssna på barnen och ta tillvara på deras kunskaper.

DEL 2 - TISDAG 23 OKTOBER

Hur tar samhället hand om de barn och unga som placeras på familjehem, alltså det som tidigare kallades fosterhem? Igår kunde vi höra att de ungdomar som tidigare tvångsomhändertagits av socialtjänsten inte upplevde att någon lyssnade på dem.

Förra året beslutade regeringen att en särskild utredare skulle utses för att granska allvarliga övergrepp och vanvård vid institutioner och familjehem inom den sociala barnavården.

Och det handlar om att kartlägga flickor och pojkar som varit placerade inom den sociala barnavården mellan 1925 - 1980.

Göran Johansson ansvarig för utredningen.

Här kan du läsa Länsstyrelsens rapporter:

DEL 3 - ONSDAG 24 OKTOBER

Lyssna på Maria som berättar om sina år på ett fosterhem i Gävleborg.

Maria upplevde hela tiden att hon var där på nåder av familjen, och att hon aldrig fick vara en del av gemenskapen. Det här är hennes berättelse.

DEL 4 - TORSDAG 25 OKOTBER

De flesta av de anmälningar som handlar om att barn far illa leder inte ens till nån utredning.

Länsstyrelsen har tittat närmare på några av fallen och konstaterar att i många fall är beslutet att gallra ut anmälan orimlig.

I Hofors kommun är det så många som 6 av 10 anmälningar som försvinner så tidigt i hanteringen och där jobbar skolsköterskan Ing-Marie Rönn.

Beslut från Länsstyrelsen:

 DEL 5 - MÅNDAG 29 OKTOBER

Över 700 barn och ungdomar i Gävleborg var förra året placerade på familjehem, eller på institutionsboende, något som också blir allt dyrare för kommunerna i Gävleborg: det här kostar 100-tals miljoner om året och bli allt dyrare.

Ändå vet ingen om de här placeringarna är bra för barnen, egentligen. Först i Stefan Westrins reportage får vi åter höra Maria.

Det här var den sista delen i vår granskning av omhändertagna barn i Gävleborgs län.

Reporter som har arbetat med serien ”Vem lyssnar på barnen?” heter Stefan Westrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista