Jämställdhet på förskola

Lyssna på Fokus fördjupning om jämställdhetsarbete på förskolan Tittmyran i Trödje

1996 så drog jämställhetsarbete igång på två förskolor i Trödje utanför Gävle. Arbetet fick stort genomslag i hela landet.

Nu har barnen som gick på förskolorna vuxit upp och flera har börjat studera på gymnasium. Men vad har då tjejerna och killarna valt för utbildning?

Ja, trots att de skolats i förskola jämställdhetsprofil så har de inte valt utbildningar som är annorlunda mot hur tonåringar väljer traditionellt.

Gustav Holmström som gick på Tittmyran som liten tror att jämställdhetspedagogiken kan ha påverkat honom på andra områden än just studieval.

Till exempel när det gäller åsikter om jämställdhet.

När första årskullen av barn från förskolorna i Trödje som arbetade med jämställdhet skulle upp i första klass, så märkte lärare direkt en skillnad i beteende.

Flickorna tog för sig på ett helt annat sätt än vad lärarna var van vid. Nu arbetar även skolorna med jämställhet.

Mimmi Olsson lärare vid Trödje skola minns när första årskullen kom till skolan.

Barn och personal på Trödje förskola, det som tidigare var Tittmyran och Björntomten, är i dag rutinerade när det gäller att ta emot studiebesök.

Intresset för förskolans jämställdhetsarbete har varit stort och genom åren har andra förskolor, politiker och inte minst media varit flitiga besökare.

Linda Ekenberg som gått på Tittmyran är idag är femton år. Och hon minns att det kändes konstigt när folk kom och tittade på dem i skolan.

Idéerna som var normbrytande och kontroversiella när förskolan i Trödje började jobba med jämställdhet har nu blivit etablerade och jämställdhet finns idag med läroplanen som alla förskolor ska följa.

Men trots höga ambitioner så är jämställdhet i praktiken inte en självklarhet på alla förskolor idag. Många av Gävles förskolor har långt kvar till läroplanens mål att flickor och pojkar ska behandlas lika.

- Ett problem är att jämställdhet ofta ses som något frivilligt för förskolorna, säger Kajsa Wahlström som startade upp jämställdhetsarbetet i Trödje.

Reporter: Therese Jacobson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista